Powered by

S&P: Εκτόξευση εταιρικού χρέους στα $75 τρισ.

Το εταιρικό χρέος προβλέπεται να εκτιναχτεί τα επόμενα χρόνια, χάρη στο φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της S&P που προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας κρίσης.

Με βάση την S&P το εταιρικό χρέος θα έχει διογκωθεί ως το 2020 στα 75 τρισ. δολάρια, από τα 50 τρισ. δολάρια.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι θα επέλθει μια συντεταγμένη πιστωτική διόρθωση τα επόμενα χρόνια – ένα σενάριο "βραδείας καύσης" όπου οι αδύναμες εταιρείες θα χρεοκοπούν σταδιακά» επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P.

«Στην πραγματικότητα, η διόρθωση αυτή ξεκίνησε στο τέλος του 2015, καθώς είδαμε αύξηση των χρεοκοπιών, ακόμα και μεταξύ των εκδοτών που καλύπτουμε. Το σενάριο βραδείας καύσης βασίζεται σε μια ήπια ανάκαμψη της πραγματικής ανάπτυξης και στον περιορισμό των αποπληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα ήταν ένα σχετικά ευνοϊκό σενάριο για ονομαστική πιστωτική ανάπτυξη» σημειώνουν.

Ωστόσο, οι ίδιοι προειδοποιούν πως υπάρχει και ένα πιο δυσμενές σενάριο, υπό το οποίο μπορεί να ξεσπάσει μια κρίση ανάλογη με αυτήν του 2009.

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια σειρά από μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις που θα πυροδοτούσαν κρίσεις εμπιστοσύνης σε όλο τον πλανήτη. Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν γρήγορα την αγορά, πιέζοντας τους επενδυτές και τους δανειστές να βγουν από θέσεις με υψηλό ρίσκο (σενάριο “Crexit”). Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της πιστωτικής ανάπτυξης όπως συνέβη κατά την διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009» προειδοποιούν.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Barclays: Οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από το 2026 με αιχμή τη Γερμανία
Ομόφωνη στήριξη Ecofin στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2026
ΗΠΑ: Αυτές είναι οι πλουσιότερες γυναίκες celebrities–Ποια βρίσκεται στην κορυφή
Νέα επίθεση Τραμπ κατά Πάουελ-«Αργός και καταστροφικός, μας κοστίζει δισεκατομμύρια»
Ντομπρόβσκις: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι για αντίποινα
Ικανοποίηση Κομισιόν για την συμφωνία αύξησης αποτελεσματικότητας κεφαλαιαγορών Ε.Ε.-Σημαντικά οφέλη
Διατηρεί στο 4,25% το επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας-Απογοητεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων εισέρχεται η Ελβετία-Ανησυχία για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια
Δεν γλιτώνει το πρόστιμο-μαμούθ €4 δις από την Ε.Ε. η Google… «Αναποτελεσματικά τα νομικά επιχειρήματα που προέβαλε»
Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία της Ρωσίας-Τα υψηλά επιτόκια πνίγουν τις επενδύσεις