ΓεΣΥ: Πολυασφαλιστικό σύστημα επιθυμεί η πλειοψηφία
07:20 - 21 Ιουλίου 2016
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση η προετοιμασία των κρατικών νοσηλευτηρίων για αυτονόμησή τους.
Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος κρίνει ως αναγκαία την ισομερή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο, ενώ ο ΠΙΣ ήδη προχώρησε σε εξειδικευμένη μελέτη, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε εισήγηση για επανασχεδιασμό του υφιστάμενου σχεδιασμού για το ΓεΣΥ.
Παμπορίδης: 3 χρόνια για την αυτονόμηση
Όπως είχε σχολιάσει ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας σε παρουσίαση της ΟΕΒ, που επικεντρώθηκε στο ΓεΣΥ, η διαδικασία προετοιμασίας των νοσηλευτηριών μέχρι την πλήρη αυτονόμησή τους θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια.
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη είναι αφενός να προετοιμαστούν κατάλληλα τα δημόσια νοσηλευτήρια προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά σε ένα περιβάλλον ανοιχτής αγοράς και αφετέρου να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.
Εξάλλου, σημείωσε την ανάγκη διαχείρισης του όλου συστήματος αυτονόμησης από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος από το Υπουργείο Υγείας.
ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Ισότιμη εμπλοκή ιδιωτών
Από την πλευρά τους, επιχειρηματίες, εργοδότες και βιομήχανοι προκρίνουν την ισομερή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο υγείας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την τροπή του όλου ζητήματος. Σε ανακοίνωσή τους ΟΕΒ και ΚΕΒ τονίζουν την ανάγκη ενός ΓεΣΥ, που να αναβαθμίζει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, προσθέτοντας πως θα πρέπει να είναι λειτουργικό, σύγχρονο, ευέλικτο, αποδοτικό, οικονομικά βιώσιμο.
Εντούτοις, απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για την εισαγωγή του ΓεΣΥ είναι μεταξύ άλλων η στήριξή του εξαρχής σε σωστές βάσεις και η διασφάλιση της ισότιμης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις πτυχές, «ώστε να είναι σύγχρονο, ευέλικτο, λειτουργικό και να υπηρετεί τους στόχους εφαρμογής του».
Παράλληλα, σημειώνουν ότι πριν της εισαγωγή του σχεδίου υγείας, θα πρέπει να προηγηθεί η «πραγματική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων καθώς επίσης η πλήρης και λεπτομερής κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια».
Την ίδια ώρα, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επισημαίνουν ότι το ΓεΣΥ θα πρέπει να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, να παρέχει το δικαίωμα της επιλογής στους ασθενείς και να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς, όπως επίσης, «να είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να αποφευχθούν κλυδωνισμοί στην οικονομία».
Ασφαλιστικές: Ανταγωνισμός επί ίσοις όροις
Την εισαγωγή ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου ΓεΣΥ το συντομότερο, χωρίς «προστασία κεκτημένων ή προνομιακή μεταχείριση», ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Στην παρουσίαση του στην σύσκεψη στην ΟΕΒ για το ΓεΣΥ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Κρητιώτης, σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. «Ο ανταγωνισμός εξασφαλίζει τη βελτίωση της ποιότητας και τον έλεγχο του κόστους, ενώ ο παρών σχεδιασμός προνοεί μόνο ένα κρατικό μονοπώλιο στο επίπεδο της ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Κρητιώτης.
Μεταξύ άλλων, οι ασφαλιστικές εταιρείες προτείνουν την παροχή των ιδίων ακριβώς καλύψεων που προβλέπει το ΓεΣΥ για τον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το ιστορικό υγείας, την ηλικία ή την οικονομική του κατάσταση, με το ίδιο κόστος.
ΠΙΣ: Αυτονόμηση χωρίς θυματοποίηση
Την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων «χωρίς τη θυματοποίηση οποιουδήποτε ιατρικού λειτουργού και εργαζόμενου στον τομέα της δημόσιας υγείας» εισηγείται ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
Σε συνεργασία με τον οίκο Deloitte, ο Σύλλογος προχώρησε στη διεξαγωγή εξειδικευμένης μελέτης για το ΓεΣΥ, η οποία πιθανόν να καταλήξει σε εισήγηση προς τους εμπλεκομένους για εκ νέου σχεδιασμό του σχεδίου, με βάση βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται διεθνώς, προσαρμοσμένες, όμως, στα κυπριακά δεδομένα.
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, οπόταν και θα παρουσιαστεί ενώπιον του ΠΙΣ και στη συνέχεια ενώπιον όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάφοροι φορείς, που κλήθηκαν να καταθέσουν εισηγήσεις, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ΓεΣΥ.
Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια: Παράκληση για πολυασφαλιστικό
«Φανατικά» υπέρ της ελεύθερης επιλογής νοσηλευτηρίου και ιατρού τάσσεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, «καταδικάζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια εγκλωβισμού της ελεύθερης θέλησης των ασθενών».
Θέση του Συνδέσμου είναι η εξέταση του ενδεχομένου της εξαρχής εφαρμογής του ΓεΣΥ ως πολυασφαλιστικού, «νοουμένου ότι η υιοθέτησή του δεν θα επηρεάζει δυσμενώς τα κατ’ αρχή συμφέροντα των ασθενών και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων». Παράλληλα, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια απευθύνουν «θερμή παράκληση σ’ όλους τους εμπλεκόμενους να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια πριν αποκλείσουν το πολυασφαλιστικό σύστημα».