Θέρετρα Τροόδους: Θέλουν κίνητρα
07:25 - 20 Ιουλίου 2016
Τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τόσο η εποχικότητα του τουρισμού όσο και η αυξανόμενη φυγή των κατοίκων από τις ορεινές περιοχές της Λεμεσού, εισηγείται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑΠ) Τρoόδους, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αποτιμάται θετικά η αύξηση των αγροτουριστικών καταλυμάτων.
Παραδείγματα του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα ορεινά θέρετρα, εξαιτίας των βελτιωτικών και εξωραϊστικών έργων, καθώς και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, αποτελούν τόσο οι Πλάτρες όσο και ο Καλοπαναγιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη μνεία για τα έργα στη συγκεκριμένη κοινότητα είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 2015, κατά την τέλεση των εγκαινίων για την ανάπλαση, μεταξύ άλλων, του παραδοσιακού πυρήνα του Καλοπαναγιώτη και του χώρου των ιαματικών πηγών, που επιτεύχθηκε μέσω αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών του κοινοτάρχη Γιαννάκη Παπαδούρη και άλλων επενδυτών.
Ελάχιστοι τουρίστες
Κι όμως, παρά τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών σε αρκετά εστιατόρια και καταλύματα των ορεινών θέρετρων του Τροόδους, η προσέλευση επισκεπτών δεν είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τους φορείς της περιοχής. Όπως εξηγεί ο λειτουργός της ΕΤΑΠ Τροόδους, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο κύριος λόγος είναι ότι η περιοχή βασίζεται στους ντόπιους, οι οποίοι την επισκέπτονται τόσο την περίοδο αιχμής, κυρίως από 5 έως 20 Αυγούστου, όσο και κατά τη χειμερινή σεζόν εξαιτίας της χιονόπτωσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «τα περισσότερα οργανωμένα γραφεία που φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο, τα πλείστα εκ των οποίων συνεργάζονται με ξενοδοχεία των παράλιων περιοχών, εγκατέλειψαν την περιοχή Τροόδους, ενώ ορισμένα που απέμειναν δεν καλύπτουν τις ανάγκες». Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή Τροόδους λαμβάνει μόλις το 2% των ξένων τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ώρα που οι επισκέψεις ξένων τουριστών βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μείωση καταγράφει και η προσέλευση ντόπιων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συν τοις άλλοις, μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον για τον θεματικό τουρισμό.
Ο κ. Κωνσταντίνου τονίζει την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων αφενός για ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αφετέρου σε επιχειρηματίες για πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η ΕΤΑΠ Τροόδους εισηγείται την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της προσβασιμότητας, μέσω της προώθησης τουριστικών διαδρομών, της παραχώρησης κινήτρων σε γραφεία προκειμένου να επαναφέρουν στο Τρόοδος τα προγράμματα για τουρίστες, καθώς και της καλύτερης προώθησης του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.
Το παράδειγμα των Πλατρών
Με έργα ανάπλασης, προγράμματα και εκδηλώσεις επιδιώκουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών οι Πλάτρες. Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος για εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, ο αρχικός στόχος του οποίου ανέρχεται συνολικά στα 20 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ξενοδοχείων της περιοχής σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν. Σημειώνεται ότι ήδη έχει πωληθεί το ξενοδοχείο Πεντέλη, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης των ξενοδοχείων Splendid, Petit Palais, Παυσίλυπον και Μινέρβα σε υποψήφιους επενδυτές.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στην κοινότητα προωθείται ένα σημαντικό έργο πολυώροφου χώρου στάθμευσης, ταυτόχρονα με την ανάπλαση της πλατείας, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να περιλαμβάνει δεκαόροφο πάρκινγκ, χωρητικότητας 232 αυτοκινήτων και οκτώ λεωφορείων, το οποίο θα ενώνεται με την υφιστάμενη πλατεία της κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται να δημιουργηθούν καταστήματα, τα οποία θα πλαισιώνουν το έργο. Για το συγκεκριμένο έργο η κοινότητα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για ανταλλαγή γης με την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία ανήκει η τοποθεσία, όπου θα ανεγερθεί το έργο.
Την ίδια ώρα, στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας της κοινότητας, συνολικού κόστους 180.000 ευρώ, που θα περιλαμβάνει μόνιμη υποδομή για εκδηλώσεις, παιδικό πάρκο και εξωραϊσμό της περιοχής. Εξάλλου, συνεχείς εκδηλώσεις πραγματοποιεί, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, η κοινότητα προκειμένου να κρατήσει, έστω προσωρινά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όπως εξηγεί ο κοινοτάρχης, «αν και παρατηρείται κάποια βελτίωση στην αύξηση της κίνησης, ένεκα και των εκδηλώσεων, ωστόσο, δεν καταφέρνει να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα». Μερικές εξ αυτών είναι το Rialto Residency, που διοργανώνεται στις 23 και 24 Ιουλίου, master class θεάτρου, εκδήλωση με τον Χαμπή Χαράκτη τον Αύγουστο, ενώ τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Μανιταριών.
Το ρεπορτάζ έχει δημοσιευθεί στο μηνιαίο οικονομικό και επιχειρηματικό newsletter «Επιχειρηματική Λεμεσός» του ΕΒΕ Λεμεσού.