Ινστιτούτο Κύπρου: 10 χρόνια επιτεύγματα και διακρίσεις

Σημαντικό είναι το έργο που έχει να επιδείξει το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) στα δέκα χρόνια λειτουργίας του στον εκπαιδευτικό στίβο. Στο διάστημα αυτό οι συνολικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε για έργα ανήλθαν σε πέραν των €7 εκατ, ενώ έχει τρείς φορές υψηλότερη χρηματοδότηση από το μέσο όρο της Κύπρου (€15.313) και περισσότερο από 12 φορές υψηλότερη  από το μέσο όρο της των χωρών της ΕΕ ανά ερευνητή (€3.742). Η μέση ετήσια χρηματοδότησή του ΙΚυ από το 7ο ΠΠ ανά ερευνητή ανέρχεται σε €45.856.

Μια υβριδική μηχανή, υπερυπολογιστής με ανοικτή πρόσβαση στην Μέση Ανατολή, ένας στόλος από αυτόνομες, ιπτάμενες πλατφόρμες για ατμοσφαιρικές και επίγειες παρατηρήσεις που αριθμεί δώδεκα μικρού και μεσαίου μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη για ατμοσφαιρικές και επίγειες παρατηρήσεις και σταδιακή δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Εντμέ Λεβέντη, «Διόπτρας» για την πολιτιστική κληρονομιάς της Κύπρου, καθώς και εργαστήριο τρισδιάστατης οπτικοποίησης και ψηφιακής ανακατασκευής ειδικά για αρχαιολογικά ευρήματα, όπως νομίσματα και έργα τέχνης συμπεριλαμβανομένων και έργων του Ελ Γκρέκο. Πρόσθετα εγκαταστάσεις με στόχο τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και λειτουργία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) μέχρι σήμερα, και γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή του το 2005. Το ίδρυμα, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2007.  Με την εστιασμένη σε θέματα αιχμής έρευνά του και τις στρατηγικές του συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης (Μ.Ι.Τ.) και το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κέντρο Ερευνών και Αποκατάστασης των Μουσείων στη Γαλλία , έχει καταφέρει να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας, έρευνας και εκπαίδευσης, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Καθηγητής, Κώστα Ν. Παπανικόλας στο πλαίσιο των εορτασμών.

Η προνομιακή γεωπολιτική θέση της Κύπρου, επιτρέπει στο ΙΚυ να λειτουργεί  ως ερευνητική και εκπαιδευτική πύλη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε, το ΙΚυ είχε από την αρχή ως πρωταρχικούς στόχους την υποβοήθηση στην μετατροπή της οικονομίας της Κύπρου και τη χρήση της επιστήμης και τεχνολογίας για την προώθηση της ειρήνης και ευημερίας των λαών της περιοχής.

Το ίδρυμα έχει επικεντρώσει τη δράση του στους ευρύτερους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, της επιστήμης και τεχνολογίας στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό και της επιστήμης και τεχνολογίας στη βάση της Πληροφορικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία και τη λειτουργία τριών ερευνητικών κέντρων σε πολυθεματικούς επιστημονικούς τομείς περιφερειακής σημασίας και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Στην πορεία του ΙΚυ έχει μεταξύ άλλων δημιουργήσει σημαντικές ερευνητικές υποδομές  τις οποίες κατάφερε να συμπεριλάβει τέτοιες υποδομές σε πανευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών (ESFRI European Strategy Forum for Research Infrastructures) όπως οι υποδομές υπέρ-υπολογιστή, ηλιακών εφαρμογών, για επιστήμη και τεχνολογία στην πολιτιστική κληρονομιά και περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Πρόσθετα προχώρησε  σε εξασφάλιση μεγάλων ανταγωνιστικών κονδυλίων, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης έχει λειτουργήσει τρία εγκεκριμένα και πιστοποιημένα διδακτορικά προγραμμάτα.

Στον τομέα της κλιματικής αλλαγής εξασφάλισε και υλοποίησε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Αριστείας του 7ου ΠΠ για προηγμένη έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ύψους €2.2εκ.

Σημαντικά είναι τα προγράμματα που έχει εξασφαλίσει στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα εξασφάλισε το ERA-Chair και Twinning συνολικού ύψους €3.5εκ.

Όσον αφορά στους υπολογιστές Υψηλής Ισχύος εξασφάλισε μεγάλα ερευνητικά έργα συνολικού ύψους πέραν του €1.5 εκ.

Ο κ. Καρανικόλας επισημαίνει για το επόμενο διάστημα ότι θα συνεχίσει να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση στην έρευνα σε τομείς στους οποίους έχει ήδη διακριθεί το ΙΚυ, όπως είναι αυτοί της κλιματολογίας, των περιβαλλοντολογικών μελετών, της ηλιακής ενέργειας, της ενεργειακής πολιτικής ευρύτερα και των τεχνολογικών εφαρμογών υψηλών προδιαγραφών για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

Με την καινοτομία να αποτελεί σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του, το ίδρυμα σχεδιάζει ταυτόχρονα την ενίσχυση της σχετικής δράσης του ως επίσης και της συνεργασίας του με κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.  Πρόσθετα, έχει επίσης στα πλάνα του και αναβάθμιση της μεταπτυχιακής σχολής του με την εισαγωγή νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων