Powered by

ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Ισομερή συμμετοχή ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ για την τροπή που λαμβάνει το θέμα της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο.

Με κοινή ανακοίνωση και ενόψει της σύσκεψης, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις 21 Ιουλίου, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επισημαίνουν πως η Κύπρος χρειάζεται ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που να αναβαθμίζει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις ομάδες του πληθυσμού και προσθέτουν πως θα πρέπει να είναι λειτουργικό, σύγχρονο, ευέλικτο, αποδοτικό, οικονομικά βιώσιμο και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα προβλήματα του τομέα της υγείας.

«Η εισαγωγή ενός νέου Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, με προεκτάσεις και επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας και ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά και μελλοντικά δεδομένα διασφαλίζοντας αποτελεσματικά τη συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη τόσο να θέσει το θέμα ενώπιον των πολιτικών αρχηγών για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, όσο και για την εκφρασθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης, με ισομερή συμμετοχή στις διαβουλεύσεις, στα πλαίσια μιας ειλικρινούς προσπάθειας για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να ξεπεραστούν από κοινού τα όποια προβλήματα.

Παράλληλα, εκφράζουν δημόσια διαφωνία τους για τη διαχρονική τάση που επιδεικνύεται από κάποιους, ώστε να διασφαλιστούν επαγγελματικά και προσωπικά συμφέροντα, μέσω του ΓεΣΥ, αδιαφορώντας για τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα του νέου συστήματος καθώς και για τις επιπτώσεις πάνω σε άλλους κλάδους της οικονομίας
 
Η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ, επισημαίνουν, οφείλεται πρώτιστα στο ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πρόοδος στο σοβαρότατο ζήτημα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που ενώ γίνεται αποδεκτή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στην πραγματικότητα ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από όσους εμπλέκονται στις συζητήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται στόχοι που δεν έχουν σχέση με το ΓεΣΥ.
 
«Το νόημα της αυτονόμησης δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μια «πραγματική οικονομική και διοικητική αυτονομία μέσα από διαδικασίες που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την ευελιξία στις αποφάσεις των δημοσίων οργανισμών. Κατά την άποψη μας, τα νομοσχέδια, όπως υποβλήθηκαν για διαβούλευση χρίζουν βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση». 
 
Την ίδια στιγμή καλού την Πολιτεία να αναγνωρίσει το ρόλο και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα καθώς και των άλλων ιδιωτικών ταμείων στα θέματα υγείας και καλούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την πολική ηγεσία να εντάξουν στους σχεδιασμούς για το ΓεΣΥ τα συστήματα αυτά που, όπως επισημαίνουν, μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών.
 
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ συμφωνούν με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, αλλά θέτουν ως προϋποθέσεις τα εξής:
 
- Να στηρίζεται εξ ’αρχής σε σωστές βάσεις και να διασφαλίζει την ισότιμη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις πτυχές, ώστε να είναι σύγχρονο, ευέλικτο, λειτουργικό και να υπηρετεί τους στόχους εφαρμογής του.
 
- Να προηγηθεί της εισαγωγής του ΓεΣΥ η πραγματική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων καθώς επίσης η πλήρης και λεπτομερής κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
- Να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, να παρέχει το δικαίωμα της επιλογής στους ασθενείς και να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς.
 
- Να είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να αποφευχθούν κλυδωνισμοί στην οικονομία.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)