Εκ νέου σχεδιασμό για ΓεΣΥ προτείνει ο ΠΙΣ
13:20 - 20 Ιουλίου 2016
Προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), για την ορθή εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, «χωρίς τη θυματοποίηση οποιουδήποτε ιατρικού λειτουργού και εργαζόμενου στον τομέα της δημόσιας υγείας».
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των βασικών πτυχών μελέτης του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου τόνισε ότι κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε εισήγηση για εκ νέου σχεδιασμό για το ΓεΣΥ, βάσει βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται διεθνώς.
Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος εισηγείται σε κατοπινό στάδιο τη σύσταση Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας, που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα κλινικής διαχείρισης ποιότητας και κλινικού ελέγχου, ενώ θα ασχολείται με την προώθηση διαδικασιών επαναξιολογησης των επαγγελματιών υγείας και την ένταξη εποπτικού συστήματος με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΠΙΣ για υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης, δηλαδή στις επόμενες δεκαετίες. Εντούτοις, κάποιες από τις αρχές με τις οποίες διέπεται, ενδέχεται σύμφωνα με τον ΠΙΣ, να συμβάλουν σε βασικά στοιχεία ποιότητας του ΓεΣΥ.
Διευκρινίζεται ότι το Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας δεν θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις/αλλαγές στην ιατρική νομοθεσία ή/και δεοντολογία.
Ξεκινούν οι επαφές με τα κόμματα
Ας σημειωθεί ότι η μελέτη, η οποία πραγματοποίησε ο ΠΙΣ σε συνεργασία με την Deloitte αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, οπόταν και θα παρουσιαστεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων στο ΓεΣΥ.
Όσον αφορά στην πτυχή της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, αναμένεται να συζητηθεί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κατά τη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων, την Πέμπτη (21 Ιουλίου).
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΙΣ θα αρχίσει νέο κύκλο συναντήσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συμβαλλόμενους φορείς με στόχο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, την ανταλλαγή απόψεων και την «τελική διαμόρφωση ενός ασθενοκεντρικού, λειτουργικού και οικονομικά βιώσιμου πλαισίου εφαρμογής εθνικού συστήματος υγείας».
Πρόταση για αύξηση προϋπολογισμού
Μεταξύ άλλων, με βάση τα προκαταρτικά στοιχεία της έρευνας, για την εφαρμογή ενός λειτουργικού ΓεΣΥ «απαιτείται η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας από το 6,5% του ΑΕΠ στο 12-13% του ΑΕΠ», τονίζοντας ότι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι το 11,3%.
Όπως σημείωσε ο κ. Αγαθαγγέλου, « η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό άμεσων πληρωμών από τους ίδιους τους ασθενείς – δηλαδή 46% περίπου των συνολικών δαπανών έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 15.8% και το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στην Ε.Ε. με 46% έναντι 76%».
Αντιμετώπιση λιστών αναμονής
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού όλων των τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων προκειμένου «να αποτελέσουν Κέντρα Αναφοράς με κύρια ευθύνη την αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων και σπάνιων παθήσεων, δύσκολων και πολύπλοκων περιστατικών, αποκατάστασης ασθενών ούτως ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο διαμονής τους».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στα εκτός Κέντρων Αναφοράς Νοσηλευτήρια, «θα πρέπει να γίνει τέτοια στελέχωση ούτως ώστε να μπορεί να γίνει, εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα, ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ ενδονοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην μείωση των λιστών αναμονής».
Σημειώνεται ότι μέσω της μελέτης καταγράφονται εισηγήσεις των φορέων υλοποίησης του ΓεΣΥ, όπως επιστημονικές εταιρείες, νοσηλευτικού προσωπικό, ΠΑΣΥΚΙ (κυβερνητικοί ιατροί), ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κοινωνικοί εταίροι, υπηρεσίες ιατρικών εργαστηρίων και ασθενείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Ισομερή συμμετοχή ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ