Powered by

Ποιοι και από πού αγόρασαν το ομόλογο του €1 δισ.

Τις λεπτομέρειες της έκδοσης του ομολόγου του 1 δισ. σε σχέση με το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από επενδυτές έχει δημοσιεύσει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τη γεωγραφική προέλευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και της διάρθρωσής του στις τάξεις των επενδυτών.

Από Ευρώπη το μεγάλο ενδιαφέρον
Ειδικότερα αναφέρεται ότι το 61% του επενδυτικού ενδιαφέροντος προέκυψε από οργανισμούς εντός Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από τον υπόλοιπο κόσμου, εξαιρουμένου –βεβαίως- και ποσοστού της τάξης του 14%, το οποίο αφορά εταιρείες ή οργανισμούς με έδρα την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι 28% των επενδυτών προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 24% από τις ΗΠΑ, το 16% από κάποια χώρα της Ευρώπης, το 12% από Γερμανία και Αυστρία, 5% του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει προέλθει από την Ελλάδα και το υπόλοιπο 1% από χώρα στον υπόλοιπο κόσμο.

Asset managers οι κύριοι παίκτες στην έκδοση
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν τη διάρθρωση των επενδυτών, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι οίκοι διαχείρισης κεφαλαίων (γνωστοί διεθνώς ως asset management firms) με ποσοστό συμμετοχής στην έκδοση του 1 δισ. της τάξης του 62%. Την ίδια ώρα τράπεζες έχουν εξασφαλίσει το 22% της έκδοσης, ενώ ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν συμμετέχει σε ποσοστό ύψους 8% στην τελευταία έκδοση ομολόγου της Κύπρου. Ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) συμμετείχαν σε ποσοστό 7%, ενώ 1% των επενδυτών κατατάσσεται σε γενική κατηγορία με την ένδειξη: «Άλλοι».
 

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)