Powered by

Η Κομισιόν ζητά μείωση κατά 24% των εκπομπών CO2

Μείωση κατά 24% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κάτω από τα επίπεδα του 2005 ως το 2030, ζήτησε η Κομισιόν από την Κύπρο, στο πλαίσιο του καθορισμού των δεσμευτικών εθνικών στόχων για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. 

Η Κομισιόν προτείνει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει ευελιξία της τάξης του 1,3% από αυτόν τον στόχο, εντάσσοντας στο μείγμα προσαρμογής τις χρήσεις γης - κάτι που αποτελεί νέο κομμάτι της κοινοτικής προσέγγισης στους ρύπους. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η βελτίωση των χρήσεων γης, περιλαμβανομένης της δενδροφύτευσης και της προστασίας των δασών μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να πιάσουν τους στόχους τους, καθώς τα δάση δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα.

Επιπλέον η Κομισιόν σκοπεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να πετύχουν τους στόχους τους, δίνοντας γενναίες ενισχύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (περί τα 70 δις ευρώ) για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, των δημόσιων δικτύων, των νέων τεχνολογιών (ηλεκτροκίνηση) και της ψηφιακής διασύνδεσης που σε γενικές γραμμές μειώνει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε από το κολέγιο έχει στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση σε χαμηλά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην Ευρώπη.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν "σαφείς και δίκαιες κατευθυντήριες γραμμές", αναφέρει η Κομισιόν, ώστε τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη βάση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και  ταυτόχρονα η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική.

Τα μέτρα αφορούν τη μετάβαση στην οικονομία "χαμηλών εκπομπών άνθρακα", όπως λέγεται για την περίοδο 2021 - 2030 για τους τομείς των μεταφορών, των κτιρίων, της γεωργίας, των αποβλήτων, της χρήσης της γης και της δασοκομίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)