«New Deal» ψάχνει η Ελλάδα μετά το Brexit
12:01 - 02 Ιουλίου 2016
Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής απέφυγαν να κάνουν συζήτηση για τις συνέπειες του Brexit και για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση ενός άξονα του ευρωπαϊκού Νότου, παράλληλα με την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, για την προώθηση ενός "new deal για την Ευρώπη".
Το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει να κάνει πολιτική ανάγνωση της υπό διαμόρφωση κατάστασης, απορρίπτει τους κινδύνους για επαναφορά του Grexit, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ευρώπη, ως συνέπεια της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, και προβάλει ότι ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο με έμφαση στην κοινωνική ατζέντα είναι αναγκαίο. Από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες θα εκτυλιχθούν το προσεχές διάστημα και ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις. Κατ’ αρχήν λένε υπάρχει η έγκριση του Φρανσουά Ολάντ. Ακολούθως το συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι στην συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Υπάρχει δε ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα με τον οποίο στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε κοινή διακήρυξη κατά της λιτότητας, με την οποία "δεσμεύονταν για μία δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη". Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι θα υπάρξουν και επαφές μεταξύ των ηγετών σε αυτή την κατεύθυνση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία ενώ το θέμα του «νότιου άξονα» αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στη σύνοδο των ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών και αξιωματούχων, που θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πάντως ήδη η απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση ήλθε διά των αρμοδίων παραγόντων της ΕΕ. Ο επίτροπος Οικονομικών Μοσχοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισενμπλουμ δήλωσαν προς την Αθήνα ότι θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τους όρους του προγράμματος. Ο Ντάισενμπλουμ μετέθεσε την όποια νέα συζήτηση για το τέλος του 2018. Παρομοίως στο ΕΛΚ οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν διακριτικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τις θέσεις του για αναθεώρηση του πλεονάσματος.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr