Δεκάλογος ΟΕΒ για λειτουργικό και βιώσιμο ΓεΣΥ
10:08 - 19 Ιουλίου 2016
Σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αφού άκουσε τις θέσεις, τις μελέτες και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από σημαντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), προχώρησε στην επικαιροποίηση των θέσεων αρχής της ΟΕΒ οι οποίες συνοψίζονται ως ακολούθως:
Η ΟΕΒ υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ το ταχύτερο δυνατό.
Το ΓεΣΥ πρέπει να είναι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο.
Το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτω από ένα κοινό νομικό και φορολογικό πλαίσιο.
Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ασθενή σε ελεύθερη επιλογή ιατρού, νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού πάροχου, με τρόπο που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για συγκράτηση του κόστους και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρέπει να εφαρμοστεί το πολυασφαλιστικό σύστημα από την αρχή.
Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτονόμηση πρέπει να είναι ουσιαστική και στη βάση του ιδιωτικού δικαίου. Η ΟΕΒ αναγνωρίζει την ανάγκη εισαγωγής μεταβατικών ρυθμίσεων, όμως αυτή πρέπει να γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις και με πρόβλεψη για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.
Η έναρξη των εισφορών για σκοπούς ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει αμέσως μετά την εφαρμοσμένη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο ενώ την ευθύνη διαχείρισής του να έχουν κατ’ αναλογία της συνεισφοράς τους μόνο τα μέρη που συνεισφέρουν και τα χρήματα να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των παροχών του ΓεΣΥ.
Τυχόν διορθωτικές ενέργειες για την βιωσιμότητα του Ταμείου ΔΕΝ πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του ποσοστού συνεισφορών.
Πρέπει να τεθεί ανώτατο ύψος (πλαφόν) επί των συνολικών εισοδημάτων πάνω στα οποία θα καταβάλλονται εισφορές.
Πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητος Εποπτικός Μηχανισμός που θα ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος.
Κατά τη συνεδρία του ΔΣ, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις έγιναν από τους κκ Άθω Τσινωντίδη και Αντρέα Παπακωνσταντίνου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γιώργο Παντελίδη, Συνέταιρο της Deloitte εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ. Μάρκο Αγαθαγγέλου, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και Ανδρέα Κρητιώτη Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.
Τις θέσεις της η ΟΕΒ θα επεξηγήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ