Powered by

Γιατί η κυβέρνηση βγαίνει ξανά στις αγορές

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο απόγευμα της τρέχουσας ημέρας (19/7) κατά την οποία θα διαφανεί τι ποσό και με ποιο επιτόκιο θα εξασφαλίσει κεφάλαια από τις αγορές η Κύπρος, η χώρα επιδιώκει άλλο ένα βήμα αποκατάστασης της θέσης στις διεθνείς αγορές, μετά τον αποκλεισμό της το 2011 και την περιπέτεια εντός Μνημονίου από το 2013 μέχρι φέτος.

Όπως αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξε βιβλίο προσφορών με σκοπό να αντλήσει ορισμένα εκατομμύρια από τις αγορές. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επταετές ομόλογο, ενώ με το κλείσιμο του βιβλίου θα διαφανεί το ύψος των προσφορών, το επιτόκιο που θα δώσει η χώρα αλλά και πόσα χρήματα –τελικώς- θα αντλήσει η Κύπρος.

Σημειώνεται πάντως ότι με τις δημοσιονομικές ανάγκες να είναι καλυμμένες αναλυτές της αγοράς αναφέρονται σε αναχρηματοδότηση χρέους, μιας συνήθους διαδικασίας για τις κυβερνήσεις που βγαίνουν στις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εν είδει ομολόγων της Κύπρου για φέτος ανέρχονται σε 360,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αξιολογείται ως χαμηλό. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η τελευταία δόση, που τελικώς η Κύπρος δεν έλαβε από την τρόικα, ήταν της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αξιολογήσεις από τους μεγάλους διεθνείς οίκους θέτουν την Κύπρο σε χαμηλό επίπεδο αξιόχρεου, κάτι όμως που δεν στερεί τη δυνατότητα για έκδοση ομολόγου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις της Κύπρου όπως καταγράφονται σήμερα έχουν ως ακολούθως:

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Κύπρος άντλησε €1 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου 10ετούς ωρίμανσης, με επιτόκιο ύψους 4,25%.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)