Powered by

Σχεδιαζόταν εδώ και καιρό η έξοδος στις αγορές

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες και αφού ολοκληρώθηκε το Μνημόνιο της Κύπρου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το πλάνο νέας εξόδου στις αγορές.

Με τις δημοσιονομικές ανάγκες καλυμμένες και με τις αξιολογήσει των διεθνών οίκων αμετάβλητες, κατά τις τελευταίες αξιολογήσεις τους το πρώτο εξάμηνο, το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε –με επιτυχία- τη νέα έκδοση, δίχως να έχει υψηλούς οικονομικούς στόχους και χωρίς να έχει το άγχος της κάλυψης της έκδοσης. Πάντως, η κάθε απόπειρα εξόδου στις αγορές κρύβει και παγίδες, αφού το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται σε συνδυασμό με την απόδοση σε επιτοκιακό επίπεδο αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας.

Πλάνο μηνών
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews το Υπουργείο Οικονομικών κατάρτισε πλάνο για εξασφάλιση 1 δισ. από τις αγορές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει –ακριβό- χρέος από το παρελθόν, αλλά και για να αλιεύσει, από πρώτο χέρι, την αντίδραση των αγορών λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης από την τρόικα.

Η επιτυχής άντληση ποσού της τάξης του 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω του 4% αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού το χρέος που έληξε ήταν της τάξης του 6,5% για δεκαετή και 15ετή ομόλογα, διαφόρων εκδόσεων.

Σκοποί της νέας έκδοσης
Καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν αναφέρει στο InBusinessNews ότι ο σκοπός της έκδοσης έγινε αφενός για αναχρηματοδότηση και καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους, με καλύτερους –δηλαδή- όρους και αφετέρου για εξασφάλιση πληροφοριών για την προσέγγιση των αγορών έναντι της Κύπρου.

Το ακαριαίο των κινήσεων, από το οποίο χαρακτηρίστηκε η εν λόγω έκδοση αποτελεί πολιτικής υφής κίνηση, αφού στην κυβέρνηση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χαμηλοί τόνοι σε κάθε έκδοση δίνουν μηνύματα σοβαρότητας και σταθερότητας από πλευράς κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές.

Χρονικό ορόσημο το ερχόμενο Φθινόπωρο
Το επόμενο χρονικό, σημείο ορόσημο για την Κύπρο είναι εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου, κατά το οποίο οι μεγάλοι οίκοι αξιολογήσεων θα προχωρήσουν σε νέες ανακοινώσεις για το αξιόχρεο της Κύπρου. Πλέον υπάρχει η προσδοκία για αναβάθμιση, κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων, ενώ ήδη ο ορίζοντας της χώρας βρίσκεται είτε σε σταθερό είτε σε θετικό σημείο.    

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)