Θες να ξεκινήσεις δικιά σου επιχείρηση; Καν’ το για τους σωστούς λόγους

Θυμάμαι όταν είχα αποφασίσει να ξεκινήσω δικιά μου επιχείρηση το 2008. Κύριος λόγος; Να έιμαι κύριος του εαυτού μου. Πολύς κόσμος παίρνει την απόφαση για να δημιουργήσει δικιά του επιχείρηση για τον ίδιο λόγο, για τον ίδιο λανθασμένο λόγο κατ’ ακρίβειαν. Θα με ρωτήσεις βέβαια γιατί ο λόγος είναι λανθασμένος και θα σου απαντήσω διότι μια επιχείριση που στοχεύει στην επιτυχία δεν ξεκινά για προσωπικούς λόγους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εταιρείες που αρχίζουν με σκοπό να εξυπηρετήσουν την αγορά και έχουν όραμα, με αυτές που ξεκινάνε για προσωπική καταξίωση ή για άλλους προσωπικούς λόγους. Οι τελευταίες έχουν ημερομηνία λήξης ή απλά υπάρχουν. Γιατί εμμέσως πλην σαφώς παραδέχομαι το λάθος που είχα κάνει τότε; Γιατί απλούστατα αν έγραφα αυτό το άρθρο για προσωπικούς λόγους και όχι για να βοηθήσω κάποιους άλλους θα έκανα ακριβώς το ίδιο λάθος που έκανα τότε και με την δικιά μου επιχείρηση.

Βλέπετε, σε μια μικρή κοινωνία ιδιαίτερα όπως τη δικιά μας, αλλά και γενικότερα θα έλεγα, ο φόβος για να προσπαθήσουμε για κάτι ή για να παραδεχθούμε κάτι πηγάζει από τον φόβο για το πώς θα μας δουν ή πώς θα μας αντιμετωπίσουν μετά οι άλλοι. Ο φόβος της αποτυχίας ουσιαστικά είναι ο φόβος για το ποια εικόνα θα έχουμε μετά ΑΝ αποτύχουμε. Αυτό είναι που αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Αν όμως ξεκινήσεις μια επιχείρηση γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις πραγματικά και να προσδώσεις αξία με τις υπηρεσίες που προσφέρεις ή με τα προϊόντα που προσφέρεις προς το καταναλωτικό κοινό τότε συνδέεις την προσπάθειά σου με όραμα και με πάθος. Στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής.

Όταν υπάρχει όραμα και πάθος τότε οι όποιες αποτυχίες που πάντοτε θα υπάρχουν στο δρόμο προς την επιτυχία θα είναι απλα εμπόδια και όχι αποτυχίες. Ένας απ’ τους μεγαλύτερους εκπαιδευτές προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο, ο Τόνι Ρόμπινς, λέει πως: «Δεν υπάρχουν αποτυχίες, υπάρχουν αποτελέσματα». Εξού και όταν ρώτησαν τον Αμερικάνο εφευρέτη Τόμας Έντισον για τις αποτυχίες του μέχρι να εφέυρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα αυτός απάντησε: «Δεν απότυχα, απλά ανακάλυψα 10 χιλιάδες τρόπους γιατί δεν δουλεύει!».

Σίγουρα το να νοιώθεις την ανάγκη να κάνεις κάτι δικό σου δεν είναι πρόβλημα ούτε και λάθος. Ίσως να θέλεις να ξεκινήσεις κάτι ακόμα στον ελεύθερό σου χρόνο. Σήμερα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Κοίταξε περισσότερο όμως προς το προϊόν ή τις υπηρεσίες που θα προσφέρεις, πόση ανάγκη υπάρχει στην αγορά και τι καλύτερο μπορείς να κάνεις εσύ. Δεν είναι πάντοτε ανάγκη να φτιάξεις κάτι νέο. Μπορεί εσύ να σκεφτεσαι το νέο αλλά μπορεί η αγορά για αυτό να μην υπάρχει ή να μην είναι έτοιμη και εσύ να πιστεύεις πως δεν υπάρχει γιατί κάποιος άλλος δεν το έκανε ήδη. Ακόμη ένα λάθος.

Δες πως μπορείς να εκμεταλευτείς τα υφιστάμενα δεδομένα και προπάντων δες το τέλος. Τι θα πει αυτό; Να γνωρίζει τι θέλεις να πετύχεις και ποιός είναι ο σκοπός. Χωρίς ξεκάθαρους στόχους η επιχείρηση θα είναι σε κατάσταση συντήρησης. Με ξεκάθαρους στόχους τότε θα υπάρχουν και ξεκάθαρα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του στόχου. Οι στόχοι δεν πρέπει να είναι σε χρήματα αλλά σε αριθμό πελατών. Πολλοί συγχύζουν τους στόχους με οικονομικά πλάνα τριετίας και πενταετίας. Αυτά δεν είναι στόχοι, είναι απλές μαθηματικές πράξεις βάσει προβλέψεων. Κάποιοι άλλοι πάλι καταπιάνονται πολύ με στρατηγικές και αναλύσεις επί αναλύσεων. Ναι αλλά για ποιό λόγο κάνεις αυτές τις αναλύσεις; Τι θέλεις να πετύχεις; Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος; Αυτό πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου πρώτα. Μετά όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα και σίγουρα ένα καθαρό μυαλό σκέφτεται καλύτερα.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κλείνει στα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές ξεκίνησαν για λανθασμένους λόγους και χωρίς ξεκάθαρους στόχους. Δεν φταίει καμιά κυβέρνηση και κανένα σύστημα. Το σύστημα στο μυαλό του καθένος είναι που φταίει. Βέβαια οι δικαιολογίες είναι πάντα εύκολες, κάτι που καταδεικνύει ότι κάποιος δεν ήταν έτοιμος για να ξεκινήσει δικιά του επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η ανάλυψη ευθυνών για τις δικές μας πράξεις σημαίνει ωριμότητα. Χρειάζεται ωριμότητα και ανάληψη ευθυνών όταν έχεις δικιά σου επιχείρηση.

Αν θες λοιπόν να ξεκινήσεις κάτι δικό σου τώρα γνωρίζεις. Αν είσαι έτοιμος ρώτα τον εαυτό σου πως σε επηρεάζουν οι απόψεις των άλλων για σένα πρώτα.
Η κριτική πάντα θα υπάρχει όσο υπάρχουν θεατές. Και οι θεατές απλά βλέπουν. Είναι εύκολο!

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;