ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Συνεχίζεται η παράβαση ευρωπαϊκής οδηγίας
11:21 - 18 Ιουλίου 2016
Δυστυχώς οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν και ενεργούν κατά παράβαση της οδηγίας της ΕΕ με αριθμό 2014/17/ΕΕ, αφού περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους σε νέα συμβόλαια δανείων, που προκύπτουν είτε από αναδιαρθρώσεις είτε από νέες δανειοδοτήσεις, αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών(ΣΥΠΡΟΔΑΤ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι η αποφυγή επανάληψης λαθών του παρελθόντος στον Τραπεζικό Τομέα και της διασφάλισης της υπεύθυνης λειτουργίας των τραπεζών κατά την παραχώρηση ενυπόθηκων δανείων, ρυθμίζοντας οριστικά τις ανεύθυνες πρακτικές χορήγησης και λήψης δανείων, την παραπλανητική διαφήμιση και την ανεπαρκή παροχή πληροφοριών προς τους δανειολήπτες.
Παρά την τεράστια σημασία που έχει η εν λόγω οδηγία κατά την χορήγηση αλλά και την αναδιάρθρωση δανείων, προστίθεται, δυστυχώς η Κύπρος δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στην θέσπιση αντίστοιχης νομοθεσίας, αφήνοντας να παρέλθει η προθεσμία που προβλεπόταν στην οδηγία, (21η Μαρτίου 2016). Εξ’ αιτίας της παράλειψης αυτής, η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει τις διαδικασίες που προνοούνται για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας, όπως αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι η οδηγία αυτή που δεν έχει αναδρομική ισχύ, έχει έρθει στον κατάλληλο χρόνο για την Κύπρο και η άμεση εφαρμογή της στο Κυπριακό Δίκαιο, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο και στην αναδιάρθρωση δανείων. Αναφέρεται, επίσης, τυχόν ζημιά δανειοληπτών λόγω της μη έγκαιρης εφαρμογής της στο Κυπριακό Δίκαιο μπορεί να διεκδικηθεί πλέον με αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βεβαίως, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανεξαρτήτως του ότι η Κύπρος δεν προχώρησε στην ενσωμάτωση της στην Κυπριακή Νομοθεσία, τα Κυπριακά Δικαστήρια έχουν υποχρέωση κατά την εξέταση δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μετά τις 21 Μαρτίου 2016, να εφαρμόσουν τις πρόνοιες που είναι ξεκάθαρες από το κείμενο της ίδιας της οδηγίας. Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και οι δανειακές συμβάσεις που γίνονται στα πλαίσια αναδιάρθρωσης κάποιου δανείου.
“Είναι πραγματικά λυπηρό που η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη θέσπιση της αντίστοιχης νομοθεσίας για να έχουμε ένα καλά οργανωμένο και κατανοητό νομικό πλαίσιο, που θα κάλυπτε ένα τεράστιο κενό. Η ακατανόητη αδράνεια της, δημιουργεί αχρείαστα νομικά εμπόδια στην άμεση οριζόντια εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας επί του θέματος”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Δυστυχώς, προσθέτει, “ οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν και ενεργούν κατά παράβαση της πιο πάνω οδηγίας, αφού περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους σε νέα συμβόλαια δανείων, που προκύπτουν είτε από αναδιαρθρώσεις είτε από νέες δανειοδοτήσεις”.
“Θεωρούμε καθήκον μας να συμβουλεύσουμε όλους τους δανειολήπτες, ότι μπορούν πλέον να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και βάσει αυτής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, αλλά και βάσει τις ισχύουσες νομοθεσίες για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Καθοδηγούμενοι από τα δύο αυτά θεσμικά πλαίσια, θα εκδώσουμε το συντομότερο νέες οδηγίες προς τους δανειολήπτες, για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους”, αναφέρει η ανακοίνωση
Εν τω μεταξύ, προσθέτει, “καλό θα είναι όλοι οι δανειολήπτες να ελέγξουν κατά πόσο υπήρξε αλλαγή στο σύστημα χρέωσης των τόκων κατά την διάρκεια λειτουργίας του δανείου τους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε παράνομη χρέωση, μπορούν να προβούν σε άμεση καταγγελία στον Σύνδεσμο ή κατ’ ευθείαν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο (OMBUDSMAN) ή στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.Π.Κ) του Υπουργείου Εμπορίου”.
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου καταδικάστηκε για εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, με απόφαση της πιο πάνω υπηρεσίας. Η απόφαση αφορούσε την εφαρμογή του νέου συστήματος προηγμένης τεχνολογίας τοκοχρεωλυτικής μεθόδου αποπληρωμής των δανείων της Τράπεζας Κύπρου που τέθηκε σε εφαρμογή στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, όπως αναφέρει.
Συγκεκριμένα, προστίθεται, αποφασίστηκε ότι η Τράπεζα Κύπρου παρείχε αναληθείς πληροφορίες αναφορικά με το κόστος που θα υποστούν οι πελάτες της από την αλλαγή του συστήματος της κεφαλαιοποίησης τόκων, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον νόμο περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές. Την απόφαση επικύρωσε ο Υπουργός στις 30/11/2015.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου τελικά παραδέχτηκε ότι η εν λόγω αλλαγή στο σύστημα είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση των πελατών της και ότι το γεγονός αυτό δεν κοινοποιήθηκε στους πελάτες της. Σημειώνει τέλος ότι με επιστολή της στην Υ.Α.Π.Κ., δήλωσε ότι θα διορθώσει τους λογαριασμούς αφαιρώντας τις υπερχρεώσεις, πράγμα που πιστεύουμε ότι έγινε, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ