Παμπορίδης: Τριετής προετοιμασία για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων
20:17 - 18 Ιουλίου 2016
Εκ των ουκ άνευ χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης την προετοιμασία των κρατικών νοσηλευτηρίων για την αυτονόμησή τους, διαδικασία που δεν μπορεί, όπως είπε, να είναι βραχύτερη των τριών ετών, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά σε ένα περιβάλλον ανοικτής αγοράς. Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης στα γραφεία της ΟΕΒ, η οποία επικεντρώθηκε στο γενικό σχέδιο υγείας, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση με ενδεχόμενες συμπλεγματοποιήσεις υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).
Όπως ανέφερε ο κ. Παμπορίδης ο χρόνος που δίνεται είναι σημαντικός προκειμένου, όπως σχολίασε, «να αλλάξουν οι νοοτροπίες ούτως ώστε όταν ανοίξει η αγορά, να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων».
Διαχείριση από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου
Σημειώνοντας την ανάγκη διαχείρισης του όλου συστήματος αυτονόμησης από ΝΠΔΔ, εξήγησε ότι θα πρέπει να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος από το Υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση να καταστεί δυνατή «η απαλλαγή από το καρκίνωμα της υφιστάμενης κατάστασης». Όπως επισήμανε ο υπουργός, αν και πρόταση του ιδίου ήταν να αναλάβει τη διαχείριση νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εντούτοις εν τέλει σεβάστηκε τις αντιδράσεις, οι οποίες θα προκαλούνταν από μία τέτοια απόφαση.
Αναλύοντας το μοντέλο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο Γιώργος Παμπορίδης σημείωσε ότι επικεντρώνεται στην παροχή ευελιξίας και τη συγκέντρωση εμπειρογνωμοσύνης, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί με προσαρμογή σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς.
Ταυτόχρονα, θα εστιάζει στην απαλλαγή από τις χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου, καθώς και στη ρύθμιση οικονομικών σε επίπεδο οργανισμού, εισπράττοντας για λογαριασμό του ιδίου και όχι για λογαριασμό του κράτους, όπως ισχύει με την παρούσα κατάσταση, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, όλες οι εισπράξεις εισρέουν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους.
Μακριά από κόμματα
Ταυτόχρονα, το ΝΠΔΔ θα είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, επιτυγχάνοντας, όπως σημείωσε ο κ. Παμπορίδης, «τις απαραίτητες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, καθώς και την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ως αναγκαίο να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε «να μην μπορέσει κανένα κόμμα να τοποθετήσει τους δικούς τους ανθρώπους στο διοικητικό συμβούλιο που θα καταρτιστεί». Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, «η υφιστάμενη κατάσταση, θα συνεχιστεί».
Συρρίκνωση του Υπουργείου
Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό πλάνο για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να συρρικνωθεί, έχοντας μικρότερο αριθμό λειτουργών, καθώς «δεν θα είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας όπως στην παρούσα φάση, αλλά ο ρόλος του θα περιοριστεί σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού». Παράλληλα, επιχειρείται, όπως είπε ο υπουργός, ο εκσυγχρονισμός των υγειονομικών κέντρων και η δημιουργία πρότυπων κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με ευέλικτο ωράριο και εξυπηρέτηση ασθενών τα απογεύματα, καθώς και η συμπλεγματοποίηση μικρών υγειονομικών κέντρων με επίτευξη συνεργείων και δημιουργία περιφερικών κέντρων με στόχο τνην αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Μιλώντας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης επανέλαβε ότι επιδιώκεται η καθολικότητα στην κάλυψη του πληθυσμού, με υποχρεωτική συνεισφορά από όλους τους πολίτες με εισόδημα, καθώς και η συνεισφορά με βάση τα εισοδήματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ασθενής θα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του παροχέα, ο οποίος θα του προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας, ενώ «εκ των ουκ άνευ», τόνισε, είναι η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.
Ασφαλιστικές: Αφήστε μας να ανταγωνιστούμε
Από την πλευρά του, μιλώντας προηγουμένως στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών, Ανδρέας Κρητιώτης, εξήγησε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν απαιτεί ούτε προνόμια ούτε διακρίσεις κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά από τους πολίτες θα πρέπει να γίνεται με βάση τα εισοδήματά τους. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα του ανταγωνισμού, διευκρινίζοντας ότι προκρίνουν την εφαρμογή ενός μοντέλου ΓεΣΥ, που δεν θα αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες.