H Κύπρος αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως εκτός κρίσης
11:03 - 14 Ιουλίου 2016
Με θετικό μάτι βλέπουν την Κύπρο και τις προοπτικές της οικονομίας της στο εξωτερικό. Στη δημιουργία αυτής της αντίληψης συνέβαλε η προσπάθεια φορέων όπως ο CIFA και η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων σε Κύπρο και εξωτερικό για την προώθηση επενδύσεων στο νησί.
Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πόρταλ Professional Wealth Management της FT η Κύπρος παρουσιάζεται να αλλάζει και να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «ο τραπεζικός τομέας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε μέγεθος, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων – funds».
«Σε μια διαφοροποιημένη οικονομία κινείται πλέον η Κύπρος» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στον Editor in Chief, Professional Wealth Management της FT, Yuri Bender κατά την παρουσία του στο Cyprus Economic & Investment Summit στο Λονδίνο το οποίο διοργάνωσε η IMH. «Στόχος η συγκέντρωση και σε άλλους τομείς της οικονομίας πέραν του τραπεζικού», είπε o Υπουργός.
Ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως τον λιμάνι της πόλης της Λεμεσού μέσω του προγράμματος εμπορικοποίησής του κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές από τη Γερμανία και το Ντουμπάι. "Αυτή είναι μια τεράστια ώθηση, και μια συμβολή, όχι μόνο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά ένα τέλειο παράδειγμα ενός τομέα που θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ακόμη, υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους πόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, για να προετοιμάσει το έδαφος για ένα «αξιόπιστο νομικό πλαίσιο» για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου επενδυτικών ταμείων.
«Όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των funds μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα», ανάφερε ο κ Γεωργιάδης, αν και θα πρέπει να υπάρχει μια πρωτοβουλία από τον ιδιωτικό τομέα για να προσελκύσει ένα σημαντικό παίκτη, όπως η JP Morgan και State Street.
«Τα οποιαδήποτε κενά στον τραπεζικό τομέα έχουν εντοπιστεί και έκλεισαν, γεγονός που έχει επαληθεύει κατά τη διάρκεια ελεγκτικών ελέγχων από το ΔΝΤ, την Deloitte και την ΕΕ σε μια εις βάθους αξιολόγηση, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι πλέον το τέλειο το πρότυπο», ανάφερέ στη συνέντευξη του ο κ. Γεωργιάδης.
Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες ανήκουν πλέον σε ιδιώτες επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που σύμφωνα με τον Υπουργό, δείχνει τη σταθερότητα του κλάδου. «Η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Κύπρο, αλλά η ανισορροπία μεταξύ των υπολοίπων χωρών στο σύνολο των καταθέσεων έχει πλέον ξεπεραστεί», σημείωσε.
Οι διαχειριστές ταμείων (funds) χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση (hub) θα έχουν πρόσβαση σε μια δυναμική αγορά 700 πελατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καθώς και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Άγγελος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος του CIFA, μιλώντας στο Cyprus Economic & Investment Summit στο Λονδίνο.
Για τους θεσμικούς επενδυτές, το νησί μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα όσο αφορά εγκαταστάσεις μαρίνας και ψυχαγωγίας, στην αγορά χαρτοφυλακίων που περιέχουν δάνεια από τράπεζες και σε εγκαταστάσεις ενέργειας.
«Η γραφειοκρατία είναι ακόμα εκεί και έχει τις προκλήσεις της», λέει ο Μίλτος Καμπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital Partners. «Αλλά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που έχουν επενδύσει σε, όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Τουρκία, η Κύπρος είναι σίγουρα καλύτερα».
ΠΗΓΗ: pwmnet.com