CIFA: Υπό προϋποθέσεις η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων λόγω Brexit

Προοπτικές προσέλκυσης διαχειριστών ταμείων στην Κύπρο στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την ΕΕ, διαβλέπει υπό προϋποθέσεις ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης.

Η μεγάλη αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit, οδήγησε  τους διαχειριστές ταμείων στο Λονδίνο, να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, επωφελούμενοι από το «ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Το ενδεχόμενο αυτό είχε εγείρει και ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Γουϊλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα πως η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει τέτοιες εταιρείες, διευκρινίζοντας ότι προβάδισμα σε αυτό το ζήτημα έχουν το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγοριάδης παρουσιάστηκε συγκρατημένος ως προς αυτό το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι οι προοπτικές προσέλκυσης διαχειριστών ταμείων εντοπίζονται στα νέα ταμεία, που θα προτιμήσουν να εγκατασταθούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα παρά το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το όφελος θα προκύψει κυρίως από νέα ταμεία και όχι από τα υφιστάμενα», είπε.

Ήδη χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο λειτουργούν ως ευρωπαϊκές πύλες (European Gateway Hubs) για τα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές, μέσω των οποίων επιτρέπεται στην ΕΕ η παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών.

Εμπλουτίζεται περαιτέρω το νομικό πλαίσιο
Ήδη η Κύπρος έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς όπως τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και τους κανονισμούς για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, η Κύπρος θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική με την έγκριση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις σχετικές νομοθεσίες.

«Η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη. Τα νομοσχέδια αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μήνα, θα πάνε για νομοτεχνική επεξεργασία και ελπίζω το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη να κατατεθούν στη Βουλή», είπε.

Ο Πρόεδρος του CIFA υπογράμμισε την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας, προκειμένου να υπάρχει μια βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.

Εξάλλου, ο κ. Γρηγοριάδης είπε πως είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί κάτι περισσότερο, καθώς δεν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τη σχέση που θα διέπει τις δύο πλευρές, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τον τομέα των διαχειριστών ταμείων. Οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ και όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον αν η Βρετανία θα χαρακτηριστεί τρίτη χώρα ή θα έχει παρόμοιο καθεστώς όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία.

Η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, κατέληξε, θα καταδείξει και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Οι πρώτες μέρες λειτουργίας και πώς κινήθηκαν επισκεψιμότητα και πωλήσεις στο νέο Jumbo στην Λευκωσία