NIPD: €13,5 εκατ. από Κύπριους και ξένους επενδυτές

Πρωτοπόρα στον τομέα της μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης, η NIPD κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο Κύπριων όσο και ξένων επενδυτών, αντλώντας μέχρι στιγμής κεφάλαια που ξεπερνούν τα €13,5 εκατ. Η πρόσφατη άντληση €5 εκατ. προήλθε κυρίως από στρατηγικούς επενδυτές και επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού.

Παράλληλα, η παρουσίαση των  προϊόντων της και τα αποτελέσματα ερευνών σε διεθνή συνέδρια προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών και για στρατηγικές συνεργασίες, βάζοντας την Κύπρο στον διεθνή χάρτη της βιοτεχνολογίας.

Κάνοντας τα πρώτα της βήματα το 2011 ως μια καινοτόμα επιχείρηση, το 2015 με την διάθεση του προγεννητικού τεστ VERACITY, η NIPD προχώρησε σε αλλαγή της οργανωτικής της δομής, δημιουργώντας τμήμα πωλήσεων, λογιστήριο καθώς επίσης και παραγωγική μονάδα.

Δημιουργία και ανέλιξη
H εταιρεία βιοτεχνολογίας NIPD Genetics αναπτύχθηκε ως εταιρεία τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και άρχισε να δραστηριοποιείται τον Οκτώβριο του 2011. Μετά από αφοσίωση και σκληρή δουλεία της ομάδας, αναφέρει στο INBusinessNews o Νικόλας Στεφάνου Senior Commercialization Officer της εταιρείας, η NIPD Genetics πρωτοπόρησε στο τομέα της μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης και διέθεσε στην διεθνή αγορά, το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ VERACITY για τα γενετικά σύνδρομα Down (τρισωμία 21), Edward’s (τρισωμία 18), Patau (τρισωμία 13) και προσδιορισμό του φύλου του εμβρύου.

Τα ευρήματα της ανακάλυψης αυτής, επισήμανε ο κ. Στεφάνου, έκαναν το γύρο του κόσμου και άνοιξαν στην Κύπρο μεγάλες ευκαιρίες για επιστημονική και εμπορική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο. Ακολούθως, η εξέλιξη της εταιρείας με έδρα την Λευκωσία, διένυσε και εξακολουθεί να διανύει μια επιτυχή και ανοδική πορεία τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Επιχειρηματική δομή
Ως θυγατρική εταιρεία (spin off) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η NIPD Genetics δημιουργήθηκε για να προωθήσει την μη επεμβατική μέθοδο προγεννητικού ελέγχου VERACITY, ως εμπορικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά. Στα αρχικά στάδια της λειτουργίας της, πρωταρχικός σκοπός ήταν η ερευνά και παραγωγή ενός μη επεμβατικού προγεννητικού τεστ βασισμένη στην πατέντα που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Πατσαλή στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Για τον σκοπό αυτό, η NIPD Genetics στο αρχικό στάδιο στελεχώθηκε από ανωτέρους επιστήμονες της ομάδας του καθηγητή Πατσαλή οι εργοδοτηθηκαν από την  NIPD. Από τα 14 άτομα που αποτελούσαν τους εργαζομένους της εταιρείας τα 11 ήταν ερευνητές.

Στις αρχές του 2015 με την επικείμενή διάθεση στην αγορά του τεστ VERACITY αρχικά στην κυπριακή αγορά και κατόπιν στην διεθνή η οργανωτική δομή της εταιρείας άλλαξε. Δημιουργήθηκε τμήμα πωλήσεων και προώθησης, λογιστήριο καθώς επίσης μονάδα παραγωγής με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να απασχολεί 41 άτομα η πλειονότητα των οποίων να κατέχουν μεγάλη εμπειρία και ανώτατη μόρφωση, άτομα που υπό άλλες συνθήκες ενδεχόμενος να αναγκαζόντουσαν να φύγουν από την Κύπρο για να βρουν εργασία.

«Η εταιρεία μας συνεχίζει να ενισχύει το τμήμα ερευνάς για την συνεχή επιστημονική εξέλιξη της μεθόδου και ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών προϊόντων», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

Προσέλκυση κεφαλαίων
Η NIPD Genetics αρχικά άντλησε κεφάλαια €2,5 εκατ. από ιδιωτικά κεφάλαια που προέρχονταν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές από  την Κύπρο. Με την πρόοδο της εταιρείας απαιτήθηκαν επιπρόσθετα κεφάλαια €11 εκατ., με πιο πρόσφατη την άντληση 5 εκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του 2016. Συνολικά αντλήθηκαν €13,5 εκατ. από επενδυτές στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ότι κατά την πρόσφατη αύξηση των €5 εκατ. συμμετείχαν στρατηγικοί επενδυτές και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό αναγνωρίζοντας έτσι τις σημαντικές προοπτικές και ικανότητες της NIPD Genetics να πράξει και να διαθέσει στην διεθνή αγορά πρωτοποριακά προϊόντα.

Αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές
Πολύ μεγάλο χαρακτήρισε ο κ. Στεφάνου το ενδιαφέρον από  ξένους επενδυτές, επισημαίνοντας πως η προηγμένη τεχνολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία είναι βασισμένο το VERACITY, καθώς και η συνεχιζόμενη Έρευνα και Ανάπτυξη του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού σε επιπρόσθετους ιατρικούς τομείς πέρα του προγεννητικού ελέγχου, καθιστούν την NIPD Genetics μια υποσχόμενη πηγή επιστημονικής καινοτομίας και επιχειρηματικής αξίας.

«Η εταιρεία μας παρουσιάζει τα προϊόντα καθώς επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών της σε διεθνή συνέδρια προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών όχι μόνο για διάθεση των προϊόντων της αλλά και για στρατηγικές συνεργασίες, βάζοντας την Κύπρο στον διεθνή χάρτη της βιοτεχνολογίας ένας τομέας ανάπτυξης που δεν υπήρχε».

Στόχοι και συνεργασίες
Απώτερος σκοπός της εταιρείας είναι όπως το VERACITY τεστ να σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προώθησης του προϊόντος με την εταιρεία να πραγματοποιεί επιστημονικές παρουσιάσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ μέχρι στιγμή έχει συνάψει συμφωνίες με κέντρα του εξωτερικού όπως σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία, Ρωσία και Ιράν, τα οποία θα προωθήσουν το VERACITY στη χώρα τους.

Παράλληλα, η NIPD Genetics συνεργάζεται με πολλά κέντρα του εξωτερικού, όπως αντιπροσώπους ιατρικών υπηρεσιών καθώς επίσης και με διεθνής αλυσίδες γενετικών εργαστηρίων στην Ευρώπη, ενώ στους άμεσους στόχους της είναι η συνεχής προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των συνεργασιών της τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

 

 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων