Powered by

Μεγαλώνει το χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη

Διευρύνεται το χάσμα στον πλούτο μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, με την άνοδο των τιμών των ακινήτων να βοηθά τους Γερμανούς να γίνουν πλουσιότεροι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα που εκπόνησε ο ερευνητικός βραχίονας της γερμανικής εταιρείας fund management Flossbach von Storch δείχνει πως ενώ το χάσμα μεταξύ των βόρειων χωρών, όπως η Ολλανδία, και των νοτίων, όπως η Πορτογαλία, αποτελεί εδώ και καιρό χαρακτηριστικό της ευρωζώνης, ωστόσο το χάσμα αυτό γίνεται τώρα ακόμα μεγαλύτερο.

Εξετάζοντας ένα «καλάθι» που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ακίνητα, μετοχές, έργα τέχνης και ακριβά κρασιά, η μελέτη συμπεραίνει πως ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία έκανε άλμα μεγαλύτερο του 7% στο τέλος του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πρόκειται για ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτήν που εμφανίζουν Ιταλία και Ισπανία, ενώ την ίδια ώρα οι Έλληνες είδαν τον πλούτο τους να κάνει «βουτιά» 4%. Οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες στη Γερμανία εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 6%, αποτελούν τη βασική κινητήριο δύναμη του πλούτου.

Η διαφορά αυτή οδηγεί σε πολιτικές εντάσεις μεταξύ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, ενώ η αδυναμία που εμφανίζουν οι τιμές των ακινήτων στις χώρες του Νότου πλήττουν τις τράπεζες των χωρών αυτών, οι οποίες κρατούν ως εγγύηση για την παροχή δανείων σπίτια και εμπορικά ακίνητα.

«Μέχρι το 2006, όταν 'έσκασε η φούσκα', οι χώρες του Νότου τα πήγαιναν πολύ καλά. Τώρα βρίσκονται σε κατάσταση όπως αυτή της Ιαπωνίας», σχολίασε ο ιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου, Thomas Mayer. Κατά τον ίδιο, οι χώρες του Βορά αντιμετώπισαν καλύτερα το πρόβλημα, διότι δεν είχαν τόσο ισχυρό πληθωρισμό.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παραδεχθεί αυτή τη γενικότερη τάση, λέγοντας πως το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης διευρύνεται αντί να περιορίζεται, όπως ήταν το αρχικό όραμα της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά