Θεοδούλου: Δεν θα συνεχίσω στην προεδρία της ΑΗΚ
07:21 - 08 Ιουνίου 2016
Η ΑΗΚ θα πρέπει να αυξήσει την ευελιξία και αποδοτικότητά της και να γίνει ταυτόχρονα πιο πελατοκεντρική, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Όθωνας Θεοδούλου. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Θεοδούλου εξηγεί ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα συνεχίσει στην προεδρία του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαιότητα την εξεύρεση φθηνότερου καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.
Τι θεωρείτε ότι πετύχατε μέσα σε αυτά τα 2,5 σχεδόν χρόνια;
Όταν αναλαμβάναμε καθήκοντα ως νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, παραλάβαμε ένα τραυματισμένο Οργανισμό, του οποίου οι εξωτερικοί ελεγκτές αρνούνταν να υπογράψουν τις οικονομικές καταστάσεις γιατί σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δε μπορούσε να θεωρηθεί ως δρώσα οικονομική μονάδα. Παρά τα προβλήματα και τις περιπέτειες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ΑΗΚ αποτελεί σήμερα ένα εύρωστο οργανισμό, ικανό να προβεί στην πραγματοποίηση των επενδύσεων και υποδομών που η πολιτεία θα κρίνει σκόπιμο ότι χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Στόχος είναι το όφελος του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή στη βιομηχανία και τον τουρισμό για συνέχιση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.
Η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας από το 2013 μέχρι σήμερα σημείωσε σημαντική μείωση, η οποία ανέρχεται περίπου στο 50%. Βεβαίως, σε αυτό συνέβαλε η μείωση της τιμής των καυσίμων διεθνώς με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη βελτίωση στην κατάταξή μας από την δεύτερη πιο ακριβή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας στο μέσο όρο της τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας των 28 Χωρών-Μελών της ΕΕ.
Επιπρόσθετα, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, η μείωση αυτή έχει ξεπεράσει τους 270 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια.
Εξάλλου, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εξορθολογισμού του Οργανισμού μέσα σε 8 μήνες, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2007 χωρίς αποτέλεσμα. Η ΑΗΚ είναι πλέον ένας οργανισμός, τον οποίο χαρακτηρίζει ο δυναμισμός που σε συνδυασμό με την εξηκονταετή και πλέον εμπειρία του στα θέματα ενέργειας είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις προκύψουν και να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες εμφανιστούν.
Όσα απέμειναν να γίνουν
Τι πιστεύετε ότι απομένει να γίνει στον Οργανισμό, το οποίο δεν προλάβατε να υλοποιήσετε;
Ενώπιον της ΑΗΚ και ευρύτερα της διαμόρφωσης του ενεργειακού τοπίου στην Κύπρο, βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η ΡΑΕΚ, με τις οποίες θα πρέπει ο οργανισμός να διαχωρίσει λειτουργικά και λογιστικά τις ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες του.
Ο λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός θα επιφέρουν τις σωστές και απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις στις δομές του Οργανισμού για να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις, να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός και να προσφέρει με αξιοπιστία ηλεκτρική ενέργεια στις καλύτερες δυνατές τιμές, σε συνθήκες ασφάλειας και διαφάνειας, κάτι που αποτελεί καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Η ΑΗΚ θα πρέπει να αυξήσει την ευελιξία και αποδοτικότητα της και να γίνει πιο πελατοκεντρική, για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της στη νέα φιλελευθεροποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναγκαιότητα για εξεύρεση φθηνότερου καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, αλλά και η καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης, παραμένουν επίσης ως προτεραιότητες της ΑΗΚ.
Θα θέλατε να συνεχίσετε στο τιμόνι της ΑΗΚ;
Για προσωπικούς λόγους, που έχω εξηγήσει ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δε θα μπορέσω να συνεχίσω. Όμως, οφείλω να πω ότι η εμπλοκή μου για 26 μήνες στον πιο μεγάλο τεχνικό οργανισμό του τόπου ήταν για μένα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.
Προσπάθησα όσο μπορούσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου, σε στενή πάντα συνεργασία με όλα τα μέλη του ΔΣ, τη διευθυντική ομάδα και το προσωπικό του Οργανισμού να κάνουμε το καλύτερο. Αν πετύχαμε ή όχι είναι κάτι που θα κριθεί στη συνέχεια. Οι αλλαγές που έγιναν στον Οργανισμό είναι μεγάλες και δραστικές και θα χρειαστούν ένα λογικό χρόνο για να τις νιώσει ο πολίτης.
Εισαγωγή φυσικού αερίου
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα σας;
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολλές και συνεχείς.
Η ανάγκη για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην εξεύρεση νέων τεχνολογιών μείωσης των ρύπων.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, πολύ σημαντικές είναι οι προσπάθειες του κράτους για εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου, αφού πέραν της αναμενόμενης μείωσης του κόστους παραγωγής θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις των ρύπων και των θερμοκηπιακών αερίων. Η ΑΗΚ θα ολοκληρώσει τις μετατροπές για χρήση φυσικού αερίου όταν θα είναι διαθέσιμο, αλλά παράλληλα προχωρεί στις απαραίτητες μελέτες για την εγκατάσταση αντιρρυπαντικού εξοπλισμού στις μονάδες παραγωγής προς ικανοποίηση των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών ορίων μετά το 2020.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους κανόνες αγοράς, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας τους προς εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίοι θα διευκολύνουν την είσοδο νέων συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού και την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Τέλος, σημειώνω και πάλι τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στον Οργανισμό για τη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές αποφάσεις για τον λειτουργικό και λογιστικό Διαχωρισμό.
«Ζητήσαμε χρόνο»
Πώς βρίσκει τον Οργανισμό το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και ποιος ο ρόλος του οργανισμού στη νέα εποχή;
Μετά από την σοβαρή αυτή προσπάθειά του για εξορθολογισμό του Οργανισμού, το ΔΣ απευθυνόμενο τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Βουλή είπε το αυτονόητο. Ζήτησε χρόνο να εφαρμοστούν στην πράξη όλα αυτά που είχαν σχεδιαστεί επί χάρτου. Αυτό που ζητήσαμε είναι πολύ λογικό. Έχουμε ένα μεγάλο Οργανισμό των 2100 τόσων υπαλλήλων που για 65 σχεδόν χρόνια ήταν συνηθισμένος να εργάζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα που του ζητούμε να εργαστεί με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, θα υπάρξουν οπωσδήποτε, όσο καλή δουλειά και να έχει γίνει, ασάφειες, αμφισβητήσεις, ενστάσεις που πρέπει να διευκρινιστούν. Υπάρχει η εξ αντικειμένου ανάγκη όλες αυτές οι αλλαγές να αφομοιωθούν από ένα τόσο μεγάλο οργανισμό. Ως εκ τούτου, ο χρόνος που ζητήσαμε κρίνουμε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένος.
Όμως πέραν της ανάγκης του Οργανισμού για χρόνο, παρόμοια, ίσως και μεγαλύτερη ανάγκη για χρόνο έχει το κράτος και ο τόπος γενικότερα. Γύρω από τα θέματα της ενέργειας υπάρχουν αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός αστάθμητων παραγόντων ( Κυπριακό, ανταγωνισμός, άνοιγμα αγοράς, διείσδυση ΑΠΕ, διασύνδεση με το Ισραήλ, κλπ) που θα απαιτήσουν ενδεχομένως διαφορετικό ρόλο για την ΑΗΚ αν εξελιχθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αν και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει μια κατ΄ αρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, εντούτοις, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έδωσε προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλα θα κριθούν σε τρία χρόνια, περίπου στη βάση των πιο πάνω αστάθμητων παραγόντων και στη βάση κυρίως πόσο καλά θα τα καταφέρει ο ίδιος ο Οργανισμός.