Powered by

Νομοσχέδια για έρευνα - καινοτομία τον Ιούνιο στη Βουλή

Δύο Νομοσχέδια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και εντός Ιουνίου, κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τρίτη (7 Ιουνίου ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση βράβευσης όσων διακρίθηκαν στα προγράμματα “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ” και “Μαθητές στην έρευνα – ΜΕΡΑ” που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι “το ένα Νομοσχέδιο αφορά την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για επενδύσεις με καινοτόμες επιχειρήσεις και το δεύτερο την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Πρόσθεσε ότι “ως Κύπρος έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και παράδειγμα προς τούτο είναι το Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη της Στρατηγικής Εξυπνης Ειδίκευσης με 140 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014 – 2020”.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “ο ρόλος του κράτους και της εκπαίδευσης είναι να ωθούν τα παιδιά αντί στην παπαγαλία στη δημιουργική σκέψη και πράξη, να μπορούν δηλαδή να σκέφτονται εκτός των στεγανών και να τους ενθαρρύνουν να σκέφτονται, όπως λένε και οι Βρετανοί, `outside the box – έξω από το κουτί`”.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “αλλάζουν τα πάντα, αλλάζει η κοινωνία μας, αλλάζει η οικονομία, χρειαζόμαστε πιο δημιουργικούς νέους που μπορούν να γίνουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, δημιουργικοί επιχειρηματίες και λιγότερους που να προσπαθούν να καταφεύγουν στη βεβαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας”.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος του ΙΠΕ και Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, είπε ότι το ΙΠΕ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία τα οποία θα ισχύσουν για την περίοδο 2016 – 2020 μέσα.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα επωφεληθούν δεκάδες οργανισμοί, επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές.

Ο κ. Γεωργίου είπε “πως είναι πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας αποτελεί στην ουσία μακροπρόθεσμη επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου”.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι η δημιουργία νέας γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης δύναται να μεταφραστεί σε πολυδιάστατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης αριστείας, της δημιουργίας και διατήρησης ποιοτικών θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μια παραδοχή, μια απολογία και δώδεκα άμεσες ενέργειες στήριξης-«Δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»
Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)