Powered by

Νομοσχέδια για έρευνα - καινοτομία τον Ιούνιο στη Βουλή

Δύο Νομοσχέδια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και εντός Ιουνίου, κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τρίτη (7 Ιουνίου ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση βράβευσης όσων διακρίθηκαν στα προγράμματα “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ” και “Μαθητές στην έρευνα – ΜΕΡΑ” που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι “το ένα Νομοσχέδιο αφορά την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για επενδύσεις με καινοτόμες επιχειρήσεις και το δεύτερο την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Πρόσθεσε ότι “ως Κύπρος έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και παράδειγμα προς τούτο είναι το Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη της Στρατηγικής Εξυπνης Ειδίκευσης με 140 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014 – 2020”.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “ο ρόλος του κράτους και της εκπαίδευσης είναι να ωθούν τα παιδιά αντί στην παπαγαλία στη δημιουργική σκέψη και πράξη, να μπορούν δηλαδή να σκέφτονται εκτός των στεγανών και να τους ενθαρρύνουν να σκέφτονται, όπως λένε και οι Βρετανοί, `outside the box – έξω από το κουτί`”.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “αλλάζουν τα πάντα, αλλάζει η κοινωνία μας, αλλάζει η οικονομία, χρειαζόμαστε πιο δημιουργικούς νέους που μπορούν να γίνουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, δημιουργικοί επιχειρηματίες και λιγότερους που να προσπαθούν να καταφεύγουν στη βεβαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας”.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος του ΙΠΕ και Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, είπε ότι το ΙΠΕ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία τα οποία θα ισχύσουν για την περίοδο 2016 – 2020 μέσα.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα επωφεληθούν δεκάδες οργανισμοί, επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές.

Ο κ. Γεωργίου είπε “πως είναι πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας αποτελεί στην ουσία μακροπρόθεσμη επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου”.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι η δημιουργία νέας γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης δύναται να μεταφραστεί σε πολυδιάστατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης αριστείας, της δημιουργίας και διατήρησης ποιοτικών θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις