Powered by

Νομοσχέδια για έρευνα - καινοτομία τον Ιούνιο στη Βουλή

Δύο Νομοσχέδια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και εντός Ιουνίου, κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τρίτη (7 Ιουνίου ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση βράβευσης όσων διακρίθηκαν στα προγράμματα “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ” και “Μαθητές στην έρευνα – ΜΕΡΑ” που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι “το ένα Νομοσχέδιο αφορά την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για επενδύσεις με καινοτόμες επιχειρήσεις και το δεύτερο την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Πρόσθεσε ότι “ως Κύπρος έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και παράδειγμα προς τούτο είναι το Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη της Στρατηγικής Εξυπνης Ειδίκευσης με 140 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014 – 2020”.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “ο ρόλος του κράτους και της εκπαίδευσης είναι να ωθούν τα παιδιά αντί στην παπαγαλία στη δημιουργική σκέψη και πράξη, να μπορούν δηλαδή να σκέφτονται εκτός των στεγανών και να τους ενθαρρύνουν να σκέφτονται, όπως λένε και οι Βρετανοί, `outside the box – έξω από το κουτί`”.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “αλλάζουν τα πάντα, αλλάζει η κοινωνία μας, αλλάζει η οικονομία, χρειαζόμαστε πιο δημιουργικούς νέους που μπορούν να γίνουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, δημιουργικοί επιχειρηματίες και λιγότερους που να προσπαθούν να καταφεύγουν στη βεβαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας”.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος του ΙΠΕ και Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, είπε ότι το ΙΠΕ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία τα οποία θα ισχύσουν για την περίοδο 2016 – 2020 μέσα.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα επωφεληθούν δεκάδες οργανισμοί, επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές.

Ο κ. Γεωργίου είπε “πως είναι πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας αποτελεί στην ουσία μακροπρόθεσμη επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου”.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι η δημιουργία νέας γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης δύναται να μεταφραστεί σε πολυδιάστατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης αριστείας, της δημιουργίας και διατήρησης ποιοτικών θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων