Εκτός σχεδίου Γιούνκερ Κύπρος και Μάλτα
13:38 - 08 Ιουνίου 2016
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα φέτος την παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως «Ταμείου Γιούνκερ» των €315 δισεκατομμυρίων, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σε μια ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής του Ταμείου ένα χρόνο μετά την έγκριση την Ευρωβουλή.
Μέχρι στιγμής, το Ταμείο δραστηριοποιείται σε 26 χώρες, πλην της Κύπρου και της Μάλτας, με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Λευτέρη Χριστοφόρου, να ζητά την ίδρυση One-stop shop σε κάθε χώρα προκειμένου να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα σχέδια του ΕΤΣΕ. Στη δευτερολογία του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι Υπουργοί κάποιων κρατών-μελών δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για συμμετοχή αν δεν υπάρξουν επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Κατάινεν είπε ότι το ταμείο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει διαθέσει συνολικά επενδύσεις ύψους €100 δισ έχει πετύχει το σκοπό του, καθώς κάλυψε το κενό που δημιούργησε η πολιτική των τραπεζών να μην χρηματοδοτούν προγράμματα υψηλού ρίσκου.
Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η έλλειψη επενδύσεων ήταν εν μέρει και αποτέλεσμα της αλλαγής (προς το αυστηρότερο) των κανονισμών της τραπεζικής εποπτείας.
Στην ουσία το ΕΤΣΕ αφορά στην παροχή εγγυήσεων κάλυψης του ρίσκου από την ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης και αντλεί χρηματοδότηση από την αγορά, πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα και δράσεις υψηλότερου ρίσκου.
Ο Φινλανδός Επίτροπος ξεχώρισε την απουσία χρηματοδότησης μέσω ιδίων κεφαλαίων (equity financing) η οποία παρατηρείται μάλιστα ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης. «Στο μέλλον πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό», συμπλήρωσε.
Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ καλωσόρισαν την παράταση της λειτουργίας του ΕΤΣΕ, εξασκώντας ταυτόχρονα και κριτική για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
One stop shop σε κάθε χώρα
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Χριστοφόρου (ΕΛΚ) είπε ότι το σχέδιο δεν είναι απόλυτα πετυχημένο, αλλά μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα αποτελέσματα αν υπάρξουν εναλλακτικές εισηγήσεις και όχι κριτική.
Υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από την Κύπρο, η οποία, μαζί με την Μάλτα δεν πήρε χρηματοδοτήσεις από το ΕΤΣΕ, ο κ. Χριστοφόρου ζήτησε όπως υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση, διότι υπήρξε η αντίληψη ότι το σχέδιο δεν απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά απλά για μεγάλα έργα.
«Ζητώ να γίνει να γίνει one-stop shop για κάθε χώρα για να υπάρξει ενημέρωση για τα διάφορα σχέδια. Το σχέδιο δεν απέτυχε αλλά μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν εισηγήσεις», κατέληξε.
Περισσότερες επενδύσεις στα κράτη που πλήγησαν από τα μνημόνια
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Νεοκλής Συλικιώτης επέκρινε το σχέδιο διότι εστιάζεται σε χρηματοδοτήσεις στις ανεπτυγμένες περιοχές όπου υπάρχει μικρότερο ρίσκο «και όχι σε κράτη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω και των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που διέλυσαν την οικονομία τους, οδήγησαν στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στη μετανάστευση των νέων και στη φτωχοποίηση του λαού».
«Εάν δεν αλλάξουν οι στόχοι που εξυπηρετεί το επενδυτικό σχέδιο και να δοθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ποτέ διέξοδος από την κρίση και την ύφεση», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ