Χρυσό βραβείο «ΑΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» για την Πάφο
19:18 - 08 Ιουνίου 2016
Μετά από την πρόσφατη απονομή 14 Γαλάζιων Σημαιών (blue flags) σε ολόκληρη την επαρχία, η Πάφος έχει τιμηθεί και κατάφερε να κερδίσει το χρυσό βραβείο «ΑΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ως Αειφόρος Παράκτιος Τουριστικός Προορισμός για το 2016.
H Επαρχία διακρίθηκε στην πρόσφατη αξιολόγηση από διεθνή κριτική επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού ΑΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ/ “QUALITYCOAST”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ολόκληρη η ακτογραμμή της Πάφου αναγνωρίστηκε ως πλέον ελκυστική για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν διακοπές και απόλαυση στη φύση σε ένα προορισμό με μαγευτικό τοπίο, που φροντίζει και διατηρεί την ποιότητα του περιβάλλοντος και ακολουθεί πρακτικές για προστασία και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Χρυσό βραβείο και μια θέση στον κατάλογο των πιο "πράσινων" παράκτιων και νησιώτικων περιοχών της Ευρώπης, όπως αναφέρεται, τιμά την Πάφο, αλλά την ίδια στιγμή τη δεσμεύει για συνέχιση και καλυτέρευση των πρακτικών που ακολουθεί.
Τη διαφορά για τη διάκριση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έκανε η συνεργασία όλων των Δήμων και των Κοινοτήτων της περιοχής υπό τον συντονισμό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και η κατάθεση μίας ενιαίας πρότασης για την περιφέρεια που τελικά απέσπασε το χρυσό βραβείο, για δεύτερη φορά μετά το 2013, όπου και πάλι η Πάφος κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο της ΑΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
Η Πάφος με αυτό το Χρυσό Βραβείο αναφέρει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, γίνεται ακόμη πιο γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά της, για τις γραφικές παραλίες της και την πλούσια και σπάνια βλάστηση με κυρίαρχη περιοχή την Πόλη Χρυσοχούς και του Νέου Χωρίου.
Βασικά κριτήρια της επιλογής των περιοχών της εν λόγω λίστας είναι η καθαριότητα των υδάτων, η βιοποικιλότητα των περιοχών, το περιβάλλον τους, οι δράσεις για ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά (π.χ. εξοικονόμηση φυσικών πόρων), η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, η πολιτιστική τους κληρονομιά, η έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα ποσοστά θορύβου, η ποιότητα τουριστικής υποδομής, η ασφάλεια, η προσβασιμότητα, η εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση κ.α.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ