Τριπλάσια η ζήτηση ερευνητών για τον υπερ-υπολογιστή
13:28 - 07 Ιουνίου 2016
Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, παρέχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρόσβαση στον Υπερυπολογιστή Cy-Tera σε επιστήμονες από την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Η 9η πρόσκληση για πρόσβαση στον υπερυπολογιστή του Ινστιτούτου Κύπρου έλαβε 22 προτάσεις, οι οποίες ζητούσαν πέραν των 9.5 εκατομμύριων υπολογιστικών ωρών.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙΚ, αυτή η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, σχεδόν τριπλάσια, από τις διαθέσιμες υπολογιστικές ώρες, γεγονός που αποδεικνύει την άμεση ανάγκη για επέκταση των υφιστάμενων υπολογιστικών πόρων.
`Με μόνο τρία εκατομμύρια υπολογιστικές ώρες διαθέσιμες, το έργο της Επιτροπής Κατανομής Υπολογιστικών Πόρων ήταν πολύ δύσκολο` αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι από το 2012 δόθηκε πρόσβαση σε 111 ερευνητικά έργα και 215 επιστήμονες από Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία. Μέρος αυτού του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LinkSCEEM, με συντονιστή το Ινστιτούτο Κύπρου.
Η Επιτροπή Κατανομής Υπολογιστικών Πόρων δημιουργήθηκε το 2012 υπό τον Dr. N. Attig του Υπερυπολογιστικού Κέντρου Juelich της Γερμανίας. Μέλη της επιτροπής είναι ερευνητές με εμπειρία στις υπολογιστικές επιστήμες από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αμερική.
Κάθε πρόταση αξιολογείται επιστημονικά και τεχνικά από τουλάχιστον δύο διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι υπολογιστικοί πόροι διατίθενται βάσει της βαθμολογίας των κριτών.
Οι περισσότερες προτάσεις συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία από τους εμπειρογνώμονες και προτάθηκαν για κατανομή υπολογιστικού χρόνου: 1.85 εκατομμύρια υπολογιστικές ώρες κατανεμήθηκαν σε οκτώ προτάσεις από επιστήμονες κυπριακών ιδρυμάτων, συγκεκριμένα από το Ινστιτούτου Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. 1.1 εκατομμύρια υπολογιστικές ώρες κατανεμήθηκαν σε πέντε προτάσεις από Ελλάδα, πέντε από Ισραήλ και μια από Αίγυπτο.
Πρόσβαση στο Cy-Tera για υπολογιστικούς πόρους δίνεται δύο φορές το χρόνο μέσω ειδικής πρόσκλησης, η οποία εκδίδεται από το CaSToRC.
Η 9η πρόσκληση έληξε τον Απρίλιο του 2016 και ήταν πιο ανταγωνιστική από κάθε προηγούμενη.
“Η υψηλή ζήτηση υπολογιστικών πόρων σε συνδυασμό με την επιστημονική υπεροχή των προτάσεων είναι ένδειξη πως η επιστημονική υπολογιστική κοινότητα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται και ωριμάζει. Αυτό τονίζει την επιτυχία της υποδομής Cy-Tera, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και τη μακροπρόθεσμη επιρροή της στην περιφερειακή επιστημονική κοινότητα που έχει καταστήσει την Κύπρο κόμβο για υπολογιστική επιστήμη στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ