Σ. Κόκκινος: «Στόχος η εγγραφή εταιρείας σε μια μέρα»

Έχοντας ως όπλο την εφαρμογή πρακτικών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η κατάργηση της έγκρισης ονόματος για την εγγραφή εταιρείας και η γενικότερη απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών έχει ένα μοναδικό στόχο: την εγγραφή εταιρείας το ταχύτερο δυνατό, εντός της ημέρας υποβολής της αίτησης εγγραφής της. 

Για τις εξελίξεις στο Τμήμα, καθώς επίσης για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μίλησε ο Έφορος Εταιρειών, Σπύρος Κόκκινος. 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Εφόρου Εταιρειών για μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο;
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Εφόρου Εταιρειών και όπως λέχθηκε από επιχειρηματίες και γενικά συναλλασσόμενους με το Τμήμα, Κύπριους και ξένους, αποτελεί τη βιτρίνα της Κύπρου στην επιχειρηματικότητα με την έννοια ότι από το Τμήμα «γεννιέται» ο οργανισμός που θα δραστηριοποιηθεί στη συνέχεια, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό και παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια της «ζωής» του.

Ποια είναι τα κριτήρια και οι έλεγχοι για την εγγραφή εταιρειών στην Κύπρο; Μήπως είναι αυστηρότερα σε σύγκριση με το παρελθόν; 
Τα κριτήρια και οι έλεγχοι για την εγγραφή εταιρειών στην Κύπρο γίνονται με βάση τον περί Εταιρειών Νόμο και τούτο είναι απαραίτητο για να μην δημιουργούνται νομικά και διοικητικά προβλήματα κατά τη λειτουργία της εταιρείας. Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε σχέση με το παρελθόν. Αντιθέτως, απλοποιήθηκε ο περί Εταιρειών Νόμος με πρόσφατες τροποποιήσεις, ώστε οι διαδικασίες να μην είναι καθόλου χρονοβόρες και να δίνεται η ευκαιρία στον εξεταστή/λειτουργό του Τμήματος να κάνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τον έλεγχο εγγραφής εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόστηκε και η ηλεκτρονική καταχώρηση εταιρειών και ο αιτητής /δικηγόρος μπορεί από το γραφείο του να καταχωρήσει έγγραφα συστάσεως εταιρείας και αφού ελεγχθούν από τους λειτουργούς του Τμήματος να κοινοποιηθούν και πάλι ηλεκτρονικά στον αιτητή, το πιστοποιητικό εγγραφής και τα πιστοποιημένα αντίγραφα, αν έχουν ζητηθεί.

Γίνεται λόγος για χρονοβόρες διαδικασίες εγγραφής εταιρειών στην Κύπρο. Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η εγγραφή εταιρειών;
Η διαδικασία εγγραφής εταιρείας στην Κύπρο δεν είναι καθόλου χρονοβόρα, καθώς είναι δυνατή εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της στο Τμήμα, είτε ηλεκτρονικά, είτε σαν «χαρτί» στα γραφεία μας. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι εξακολουθούμε, παρά το ότι η διαδικασία εγγραφής της εταιρείας μπορεί να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, να προσφέρουμε την υπηρεσία εγγραφής εταιρείας και με τον παραδοσιακό τρόπο στο «χαρτί». Δηλαδή, ο αιτητής μπορεί να υποβάλει στα Ταμεία του Τμήματος τα έγγραφα σύστασης εγγραφής εταιρείας.

Σε αυτή τη μορφή παραδοσιακής εγγραφής εταιρείας δίνεται η ευκαιρία στον αιτητή να τυγχάνει ακόμα γρηγορότερης εξυπηρέτησης, εάν καταχωρήσει τα έγγραφά του στη Μονοθυριδική Πρόσβαση (Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ)) μία καινοτομία που σκοπό έχει να αποτελέσει τον μοναδικό θεσμικό συνομιλητή για τον παροχέα υπηρεσιών, ώστε ο τελευταίος να μην χρειάζεται να έρθει σε επαφή με διάφορες αρμόδιες αρχές ή φορείς. 

Έγιναν άλλες αλλαγές προκειμένου να κερδηθεί χρόνος στη διαδικασία εγγραφής μιας εταιρείας;  
Στην ταχύτερη εγγραφή εταιρειών βοήθησε και η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου και συγκεκριμένα οι τροποποιήσεις του 2015 με τον Νόμο 89(Ι) του 2015, οι οποίες αφορούν αλλαγές στο ιδρυτικό έγγραφο ιδιωτικής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης σε μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο αιτητής / δικηγόρος μπορεί σήμερα, αντί να καταγράφει όλους τους σκοπούς εργασιών μιας εταιρείας στο ιδρυτικό έγγραφο να μπορεί να αναφέρει απλά ότι ο σκοπός της εταιρείας θα είναι η διεξαγωγή εργασιών ως εμπορικής εταιρείας γενικών σκοπών. Μια δεύτερη ρύθμιση είναι η δυνατότητα εγγραφής εταιρείας σύμφωνα με το πρότυπο σχέδιο ιδρυτικού καταστατικού η οποία, επίσης, βοηθά πολύ στην επιτάχυνση του ελέγχου του ιδρυτικού καταστατικού της εταιρείας κατά την εγγραφή.

Επομένως, προβήκατε σε ενός είδους εκσυγχρονισμό; 
Ακριβώς. Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα. Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν μέσα στα πλαίσια υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και συγκεκριμένα της μεγάλης προτεραιότητάς μας για την εφαρμογή ενός νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα το οποίο κρίθηκε αναγκαίο και το οποίο προβλέπεται να αντικαταστήσει αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα.

Το νέο μηχανογραφικό σύστημα προβλέπεται να εγκατασταθεί πλήρως το 2019-2020.  Ήδη, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών διαδικασιών και αναμένεται να υπογραφτεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μίσθωση υπηρεσιών ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την έρευνα και εντοπισμό των αναγκών και προδιαγραφών του νέου συστήματος. Με την εφαρμογή του νέου μηχανογραφικού συστήματος τροχοδρομούνται και νέες καινοτομίες στον τρόπο εγγραφής εταιρείας.  

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα; 
Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι υπάρχουν στο τραπέζι προς συζήτηση πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση της έγκρισης ονόματος για την εγγραφή εταιρείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την εισαγωγή κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλίδων για την υποβολή του ορθού ονόματος από τον αιτητή μέσω φυσικά του νέου μηχανογραφικού συστήματος.

Ακόμη, η αλλαγή των εντύπων που είναι απαραίτητα για την καταχώρηση εγγραφής εταιρείας, συγκεκριμένα σήμερα χρειάζονται να υποβληθούν 3 έντυπα (ΗΕ1, ΗΕ2 και ΗΕ3). Αντί αυτών θα καταχωρείται ένα ενιαίο έντυπο. Επιπλέον, γίνονται σκέψεις για μείωση των τελών εγγραφής εταιρείας.

Οι πιο πάνω αλλαγές είναι πολύ μεγάλα βήματα προόδου στην εγγραφή εταιρείας. Στόχος μας είναι η εγγραφή εταιρείας να γίνεται εντός της ίδιας ημέρας υποβολής της.  Κάτι το οποίο θα καταστήσει την Κύπρο μας ακόμη πιο ανταγωνιστικό προορισμό στην εγγραφή εταιρειών. 

Έχει σημειωθεί αύξηση στον τομέα διαχείρισης περιουσιών αφερέγγυων εταιρειών και ατόμων; Πώς γίνεται η εν λόγω διαχείριση και πόσο συνεργάσιμες είναι οι εταιρείες;
Υπάρχει μείωση στην έκδοση Διαταγμάτων Πτώχευσης και Εκκαθάρισης, ενώ υπάρχει αύξηση στις Εκούσιες Εκκαθαρίσεις. Με την έκδοση του Διατάγματος Εκκαθάρισης από το Δικαστήριο, οι αξιωματούχοι της εταιρείας υποχρεούνται να υποβάλουν στον Επίσημο Παραλήπτη, δήλωση με λεπτομέρειες των περιουσιακών στοιχείων, χρεών και υποχρεώσεων της υπό εκκαθάριση εταιρείας.

Ο Επίσημος Παραλήπτης εντός 60 ημερών από την επίδοση του Διατάγματος συγκαλεί συνέλευση πιστωτών και συνεισφορέων με σκοπό την επιλογή προσώπου το οποίο θα είναι εκκαθαριστής της εταιρείας στην θέση του Επίσημου Παραλήπτη. Ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί ή Επίσημος Παραλήπτης, εάν παραμείνει εκκαθαριστής, θα προχωρήσει με την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και διανομή μερίσματος στους πιστωτές.

Πώς προστατεύετε την Πνευματική Ιδιοκτησία; 
Η Πνευματική και Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην Κύπρο προστατεύεται με διάφορες Νομοθεσίες που αφορούν τόσο τα πνευματικά όσο και τα βιομηχανικά δικαιώματα. Τα εμπορικά σήματα και σήματα υπηρεσιών, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα βιομηχανικά σχέδια αποτελούν τα βιομηχανικά δικαιώματα, ενώ τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αποτελούν την πνευματική ιδιοκτησία.  

Ο κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος παρέχει προστασία μέσω της εγγραφής στα ανάλογα μητρώα, στα εμπορικά σήματα και σήματα υπηρεσιών σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στα βιομηχανικά σχέδια σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.  Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα προστατεύονται απλά με τη δημοσιοποίησή τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε εγγραφή.

Υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή ξένους για εγγραφή πνευματικών δικαιωμάτων;
Υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή και προστασία των βιομηχανικών δικαιωμάτων, τα πνευματικά όπως έχω αναφέρει δεν χρειάζονται εγγραφή, ιδιαίτερα για την εγγραφή εμπορικών σημάτων και σημάτων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα προστασίας καθώς και για την εγγραφή/προστασία των Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Κύπρο. Φυσικά, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Με βάση τα στοιχεία μας οι περισσότεροι αιτητές προέρχονται από το εξωτερικό που επιθυμούν να προστατεύσουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους και τις εφευρέσεις τους, στην Κύπρο. 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

-    204.533 εγγεγραμμένες εταιρείες έως και τις 24/05/2016
-    55.458 εταιρείες διαγράφηκαν ως τις 24 Μαΐου 2016
-    9.686 εταιρείες διαγράφηκαν το 2015
-    30.171 εταιρείες διαγράφηκαν το 2014
-    7.299 εταιρείες διαγράφηκαν το 2013
-    3.682 διατάγματα εκκαθάρισης εκδόθηκαν από το Δικαστήριο μέχρι τις 31/12/2015
-    1.973 διατάγματα εκκαθάρισης παρέμειναν σε ισχύ την 1/1/2016 μετά την ακύρωση ή διάλυση 1.973 εταιρειών. 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων