Powered by

Σαουδική Αραβία: $72 δισ. για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Τεράστιο σχέδιο απεξάρτησης της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, στοχεύοντας παράλληλα στη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2020.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης (NTP) 2020, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αργά τη Δευτέρα, στοχεύει επίσης να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 40% τα επόμενα πέντε χρόνια και να ενισχύσει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Το NTP είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων του “Οράματος 2030” της Σαουδικής Αραβίας (“Saudi Vision 2030”), ένα έγγραφο 84 σελίδων το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον αναπληρωτή πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 30 ετών, ο οποίος ηγείται της μεταρρύθμισης.

Στο “Vision 2030” περιλαμβάνεται και σχέδιο για διάθεση μέσω χρηματιστηρίου λιγότερο από το 5% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco.

Τα έσοδα θα γίνουν μέρος του μεγαλύτερου κρατικού ταμείου επενδύσεων στον κόσμο, το οποίο διαθέτει $2 τρισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία.

Τα κέρδη του επενδυτικού ταμείου θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και θα παράσχουν εναλλακτική λύση, πέρα των εσόδων από το πετρέλαιο, τα οποία έχουν μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ από το 2014.

Το 112 σελίδων μεταρρυθμιστικό σχέδιο, NTP, αποτελεί ένα πενταετή οδικό χάρτη ο οποίος καθορίζει στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν από κάθε Υπουργείο, αλλά και το κόστος αυτών των στόχων.

Το NTP θα υλοποιηθεί μέσω 543 πρωτοβουλιών από 24 κρατικούς φορείς με κόστος $72 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Mohammed al-Sheikh στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

"Αυτή είναι η πρώτη φάση της αντιμετώπισης των προκλήσεων”, τόνισε, σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει “σημαντική δημοσιονομική επίπτωση” για τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω των εξοικονομήσεων που έχουν ήδη γίνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας