Powered by

Τη 2η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε η Κύπρος

Το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά + 0,9% σε τριμηνιαία βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2016  στην Κύπρο και κατά + 2,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το ίδιο τρίμηνο, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% και κατά 0,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% και 0,5% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην EU28 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, μετά από αύξηση + 1,7% και + 2,0% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η Ρουμανία (+ 1,6%), η Κύπρος (+ 0,9%), η Ισπανία, η Λιθουανία, η Αυστρία και η Σλοβακία ( + 0,8%), η Βουλγαρία και η Γερμανία (και οι δύο 0,7 %) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Μειώσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-0,8%), την Ελλάδα (-0,5%) και την Πολωνία (-0,1%), ενώ το ΑΕΠ της Εσθονίας παρέμεινε σταθερό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ 8 (μετά από αύξηση + 0,3% και + 0,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο).

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στηνΕΕ (μετά από + 1,4% και + 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην ΕΕ (μετά από + 0,7% και + 0,8%). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ (μετά από αύξηση + 1,4% και στις δύο ζώνες).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών είχε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ (κατά 0,3 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα), όπως και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (+0,2  και 0,1 ). Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρνητική και για τις δύο ζώνες, ενώ η συμβολή των μεταβολών των αποθεμάτων ήταν θετική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια