Powered by

Το ΔΝΤ διαβλέπει επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας λόγω Brexit

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία, είπε η Ενρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία και τις γενικές συστάσεις του.

"Οσον αφορά τη νέα πρόβλεψη, ασφαλώς σκεφτόμαστε μια αναθεώρηση προς τα κάτω", είπε η Ντετραγιάς. "Ηδη υποδεικνύουμε στην έκθεσή μας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ενείχε κίνδυνο μείωσης. Δεν θα μάθουμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα σχέση για αρκετό καιρό", πρόσθεσε, και μόνο η αβεβαιότητα θα είναι αρκετή να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης.

Στην πρόβλεψή του, που συντάχθηκε πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το 2016, προβλέποντας ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε όμως την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

"Αναμένουμε ότι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης θα είναι η εσωτερική ζήτηση, παρά η εξωτερική, με την βοήθεια της καλής αύξησης μισθών, χαμηλών τιμών ενέργειας και χρηματοπιστωτικών και νομισματικών πολιτικών ανάπτυξης", είπε.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της ταχύρρυθμης γήρανσης του πληθυσμού της, όπως τη μείωση ειδικευμένων εργατών. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για πλήρη απασχόληση των γυναικών και να αυξήσει το κατώτατο όριο συντάξιμης ηλικίας, καθώς και να ενσωματώσει τους μετανάστες στην αγορά εργασίας, τόνισε η Ντετραγιάς.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ενδέχεται να μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές και την ανάπτυξη μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW. Η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,7% το 2015, το ψηλότερο ποσοστό σε τέσσερα χρόνια, ωθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και ψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους μετανάστες.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ συμφωνούν με εκείνες της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επίσης αναμένει την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος, και να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξής της στο 1,5% το 2017. Η έξοδος όμως της Βρετανίας από το ΕΕ δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στις προβλέψεις της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ