Powered by

Κομισιόν: €121 εκατ. σε επιχειρήσεις πολιτισμού

Πρωτοβουλία ύψους 121 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ΜΜΕ στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο τη χορήγηση τραπεζικών δανείων ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα έξι έτη, μέσω εγγυήσεων του ΕΤΕ.

 

Οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα ανήκουν στον οπτικοακουστικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των κινούμενων σχεδίων, των βιντεοπαιχνιδιών και των πολυμέσων), τα φεστιβάλ, η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, τα αρχεία, οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία, η καλλιτεχνική χειροτεχνία, η πολιτιστική κληρονομιά, ο σχεδιασμός αντικειμένων, οι παραστατικές τέχνες, οι εκδόσεις, το ραδιόφωνο και οι εικαστικές τέχνες.

Το χρηματοδοτικό μέσο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της «Δημιουργικής Ευρώπης» - του βασικού προγράμματος της ΕΕ για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας- θα λειτουργεί υπό τη διαχείριση του ΕΤΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ αναμένεται να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το μέσο ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον  επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ και τον  αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΕΤΑ Roger Havenith.

Ο τομέας του πολιτισμού απασχολεί 7 εκατ. εργαζόμενους στην ΕΕ και αντιστοιχεί στο 4,2 % του ΑΕΠ της ΕΕ . Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μπορεί να είναι δύσκολη για τους εν λόγω τομείς, κυρίως λόγω της άυλης φύσης των στοιχείων ενεργητικού και των εξασφαλίσεων τους, του περιορισμένου μεγέθους της αγοράς, της αβεβαιότητας της ζήτησης, καθώς και της αδυναμίας των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων να αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες αυτών των τομέων λόγω της έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να διδάξει τεχνογνωσία στις τράπεζες να δανείζουν στον συγκεκριμένο τομέα και η κατάρτιση αυτή θα παρέχεται δωρεάν στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Τις επόμενες ημέρες, η ΕΤΕ θα δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα τα επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, οργανισμοί εγγυήσεων, ταμεία κ.λπ.). Μετά από ενδελεχή διαδικασία επιλογής, το ΕΤΕ θα επιλέξει τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που μπορούν να χορηγήσουν τη νέα χρηματοδότηση σε ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους στοχευμένους τομείς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.