Powered by

Δεν εφαρμόζεται η οδηγία με τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Στα όσα θα πρέπει να γίνουν και να διαφοροποιηθούν προκειμένου τα δικαιώματα καταναλωτών όσον αφορά συμβάσεις τους με τραπεζικά ιδρύματα να τυγχάνουν ουσιαστικής προστασίας αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στο πλαίσιο της κλειστής συζήτησης ''Οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών'' που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.  

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι το θέμα των καταχρηστικών ρητρών του είχε κινήσει το ενδιαφέρον από τον καιρό που ο ίδιος βρισκόταν στις ΗΠΑ. Ωστόσο με την επιστροφή του στην Κύπρο και έχοντας εις γνώση του ότι το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να υπερισχύει του εθνικού δικαίου ο ίδιος θέλησε να εξακριβώσει και να διαπιστώσει πλήρως τα ισχύοντα τουλάχιστον για την περίπτωση της Κύπρου. 

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία του 1993 -σχετικά με τις συμβάσεις στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τραπεζικές συμβάσεις- παρόλο που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου το 1996 εντούτοις δεν υπάρχει πλήρης εφαρμογή της.

Η εν λόγω Οδηγία, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, έρχεται να διασφαλίσει ότι ο ισχυρός, εν προκειμένου οι τράπεζες, δεν έρχεται να ασκήσει την ισχύ του επί του ανίσχυρου δηλαδή επί του καταναλωτή. Μάλιστα, μετά από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι η Κύπρος αποτελεί περίπτωση όπου παρατηρείται μαζική, συστηματική και διαχρονική παραβίαση της συγκεκριμένης Οδηγίας υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν μη αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας αυτής περί καταχρηστικών ρητρών.         

Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι είναι υπό δυσμενή διάκριση όσον αφορά αυτό το θέμα εξηγώντας ότι σε άλλα κράτη μέλη τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη διευθετηθεί. 

Δειτε Επισης

Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»