Το μέλλον της Ευρώπης

Η Μεγάλη Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια είχε δημιουργήσει τις ποιο ευνοϊκές προς το μέρος της σχέσεις με την Ευρώπη, αφού σαν μέλος της κοινοπολιτείας δεν είχε σαν νόμισμα το ευρώ και είχε επιπρόσθετα ειδική σχέση σε διάφορα άλλα θέματα. Παρόλα αυτά, το δημοψήφισμα έδειξε ότι ο περισσότερος κόσμος είχε προτιμήσει την έξοδο από την ευρωζώνη. Οι λόγοι που οδήγησαν τους Βρετανούς πολίτες προς το “Brexit” είχαν ήδη φανεί σε διάφορες δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες.

Ένας από τους ποιο σοβαρούς λόγους που οι Βρετανοί πολίτες οδηγήθηκαν προς αυτή την απόφαση ήταν οι εξελίξεις στην Συρία,  με τους χιλιάδες μετανάστες προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Αυτοί που υποστήριζαν το “Brexit” είχαν στηρίξει την επιχειρηματολογία τους πάνω στην ανικανότητα και απραξία της Ε. Ένωσης να πάρει σοβαρές αποφάσεις σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα και σε όλες τις πληροφορίες για χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Γαλλία με στόχο να εισέλθουν χωρίς κανένα έλεγχο στην Αγγλία με όποιο δίποτε κόστος. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία είχε αποφασίσει λεκτικά να ανοίξει τα σύνορα της προς τις χιλιάδες μετανάστες αγνοώντας την γνώμη άλλων εταίρων, όπως και της Βρετανίας.

Όλη αυτή η ασταθείς κατάσταση είχε επηρεάσει την καθημερινότητα των Άγγλων και των άλλων Ευρωπαίων δημιουργώντας πανικό και άμεση αύξηση της ξενοφοβίας. Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα των Ανεξάρτητων είχε στηρίξει με σθένος το“Brexit”, βασίζοντας την τακτική του στο ότι η κυβέρνηση της Αγγλίας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκαν ανίκανες να χειριστούν την μεταναστευτική κρίση. Αυτό το καταστροφικό σενάριο οδήγησε στο “Brexit”, ότι δηλαδή μέσα στην Ευρώπη η Βρετανία θα επωμιστεί άμεσα πολλά αρνητικά στοιχεία του μεταναστευτικού προβλήματος και οι Βρετανοί πολίτες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουν.                                    

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα η Αγγλική Λίρα βυθίστηκε στο χαμηλότερο της σημείο των τελευταίων δεκαετιών, και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία συγκριτικά μοιάζουν με αυτές της κρίσης του 2008.  Αυτές οι εξελίξεις πιθανόν να προσθέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το“Brexit” είναι πιθανόν να ανοίξει την πόρτα και σε άλλες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε. Ήδη, το Γαλλικό Εθνικό μέτωπο προωθεί το “Frexit”, και το Ολλανδικό Λαϊκό κόμμα  το “Nexit.”        

Στην Μεγάλη Βρετανία η Σκωτία έχει ψηφήσει την παραμονή της στην Ευρώπη, και πιθανών να κάμει περισσότερες προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση. Η ανταπόκριση της Ευρώπης προς το παρών είναι αβέβαιη με όλες τις ποιο πάνω εξελίξεις.   Η Ευρώπη βασίζεται πάρα πολύ στις Αγγλικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι επιπτώσεις στις εξαγωγές θα είναι καταστροφικές. Στον κλάδο των ακινήτων, τόσο των εμπορικών  αλλά και των οικιστικών, εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σήμερα στο Λονδίνο αποφασίσουν να μεταφέρουν τις έδρες τους σε άλλες χώρες , αυτή η εξέλιξη αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά τις αξίες των ακινήτων στο Λονδίνο, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, αφού θα υπάρξει μείωση της ζήτησης και αύξηση στο απόθεμα.

Από ότι φαίνεται όλες αυτές οι εξελίξεις μεσοπρόθεσμα θα επηρεάσουν αρνητικά όλες τις αξίες που είχαν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί αρχικά για την Ευρωζώνη και η ίδια η ένωση μετά το “Brexit” θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε μία καινούργια βάση για να επιβιώσει.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;