Powered by

To Brexit πιέζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τα stress tests

Οι τραπεζίτες φοβούνται ήδη από τώρα το έτος 2018. Τότε είναι που η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα αποκαλύψει το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων για τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο.

Είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν τα stress tests της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ώστε να αποφύγουν ένα τμήμα των κερδών τους να εγκλωβιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Οι τελευταίες αξιολογήσεις της Fed για το αν οι τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια χρηματοπιστωτική κρίση, έρχονται την Τετάρτη. Οι αμερικανικές μονάδες της Deutsche Bank και της Banco Santander ήταν οι μοναδικές από 31 εταιρίες, που απέτυχαν το 2015. Παρότι ενδέχεται και αυτή την εβδομάδα να αποτύχουν κάποιες τράπεζες, ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε δύο χρόνια από τώρα.

«Η όλη διαδικασία με τις ξένες τράπεζες θα βρίσκει εμπόδια για ένα διάστημα», τόνισε ο Oliver Ireland του δικηγορικού γραφείου Morrison & Foerster στην Ουάσινγκτον.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, προβλήματα στα stress tests υπάρχουν συχνά για τις ξένες τράπεζες, αλλά δεν έχουν σταθεί ουσιαστικά. Επειδή μόνο ένας μικρός αριθμός ιδρυμάτων του εξωτερικού υποβάλλεται σε έλεγχο προς το παρόν, ο αντίκτυπος σε μη αμερικανικές τράπεζες είναι περιορισμένος.

Ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν το 2017, όταν η Fed αρχίσει να αξιολογεί πλήρως τις αμερικανικές δραστηριότητες κάθε μεγάλης ξένης τράπεζας, περιλαμβανομένων των Credit Suisse Group, Barclays και UBS Group για πρώτη φορά.

Το νέο καθεστώς προκύπτει από έναν κανονισμό που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και βάσει του οποίου οι ξένες τράπεζες οφείλουν να ιδρύσουν εταιρίες στις ΗΠΑ. Οι νέες εταιρίες οφείλουν να επιδείξουν στην Fed ότι οι έλεγχοι κινδύνων και τα κεφάλαιά τους είναι επαρκή ώστε να αντέξουν σε μια κρίση. Οι αμερικανικές τράπεζες υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία εδώ και πάνω από έξι χρόνια.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%