Περιορισμός στην παρουσία μολύβδου σε καταναλωτικά είδη

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό ότι από την 1η Ιουνίου 2016 έχει τεθεί σε ισχύ ο περιορισμός για το περιεχόμενο καταναλωτικών αγαθών σε μόλυβδο και στις ενώσεις του. Ο νέος περιορισμός έχει ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (Κανονισμός REACH).

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου, απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση αντικειμένων που προσφέρονται στο ευρύ κοινό εάν η συγκέντρωση του μολύβδου στα συγκεκριμένα αντικείμενα ή σε προσβάσιμα μέρη των αντικειμένων αυτών, είναι ίση ή μεγαλύτερη από 0,05% κατά βάρος και τα παιδιά, υπό κανονικές ή ευλόγως προβλέψιμες συνθήκες, είναι δυνατόν να βάλουν στο στόμα τους τα αντικείμενα αυτά ή προσβάσιμα μέρη τους. Θεωρείται ότι τα παιδιά μπορούν να βάλουν στο στόμα τους ένα αντικείμενο ή ένα προσβάσιμο μέρος αντικειμένου εάν αυτό είναι μικρότερο από 5 cm στη μία διάσταση ή εάν έχει αποσπώμενο ή προεξέχον μέρος του μεγέθους αυτού.

Παραδείγματα αντικειμένων στα οποία συνήθως εντοπίζονται οι υπό αναφορά χημικές ουσίες, είναι τα μεταλλικά και πλαστικά αξεσουάρ ρούχων, τα παπούτσια, οι τσάντες, γραφική ύλη (π.χ. σβηστήρια, ξύστρες), τα λάστιχα ποτίσματος, κ.ά. Για τον μη εξαντλητικό κατάλογο αντικειμένων και τις σχετικές επεξηγήσεις μπορούν να ανακτηθούν στο έγγραφο κάνοντας κλικ εδώ.

Δειτε Επισης

Έρχονται τρία νέα σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της απασχόλησης με στόχο την εργοδότηση 1.760 ατόμων
Η δυναμική του τουρισμού μέσα από τους αριθμούς...Οι 4.040.200 αφίξεις και τα έσοδα ύψους €3.209,4 εκ. το 2024
Δυναμική παρέμβαση ACTTA για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Αδιανόητη η λήψη απεργιακών μέτρων»
Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος
PAPAFiLiPOU Forest Fruit Frozen Yogurt: Θα το αγαπήσεις!
Η PPD Global στρέφεται στην «πράσινη» ενέργεια και τις ΑΠΕ-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία
Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Μιχάλης Μίτας: Το brand Πάφος ως τουριστικός προορισμός και πώς θα ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Λύρα Αμβροσίδου: Ο ανθεκτικός αλλά όχι άτρωτος τομέας των ακινήτων, οι προκλήσεις και το ανανεωμένο Pendeli Resort
Σκλαβενίτης: Μοντέλο εργοδότη με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία