Τόμας Βίζερ: Το Brexit θα επηρεάσει ελάχιστα την Κύπρο
12:09 - 28 Ιουνίου 2016
H Κύπρος δεν κινδυνεύει ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε βραχυπρόθεσμα από την προοπτική ενός brexit, λέει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group - EWG).
Εκτιμά ότι “κανείς πραγματικά δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος θα επηρεαστούν ελάχιστα”. Απορρίπτει δε ως παρανοϊκές σκέψεις τις θεωρίες για πολιτικές εξελίξεις μετά το brexit που θα οδηγούσε σε grexit.
Ο Τόμας Βίζερ πλέκει το εγκώμιο των Κυπρίων συνομιλητών του τα τελευταία χρόνια και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και εμφανίζεται αισιόδοξος για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συστάσεων της ευρωζώνης για την κυπριακή οικονομία.
Το κυρίαρχο ερώτημα των ημερών είναι φυσικά οι επιπτώσεις από ένα Brexit στην κυπριακή και την ελληνική οικονομία. Θα υπάρξουν; Και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;
Το βασικό σημείο είναι ότι δεν ξέρουμε, επακριβώς, ποια θα είναι τα αποτελέσματα - συνέπειες του δημοψηφίσματος για το Brexit. Είδαμε σημαντικές αναταράξεις σε πολλούς τομείς της αγοράς την Παρασκευή, είναι πολύ πιο ήρεμα σήμερα, όμως όλα αυτά ήταν αστάθειες ανθρώπων που τοποθετούντο χρηματιστηριακά, εν μέρει γιατί εξεπλάγησαν, οπότε η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τα άλλα 27 κράτη - μέλη.
Προφανώς, όποιος κάνει ακλόνητες προβλέψεις καλύτερα να πάει να δώσει πίσω την άδεια οδήγησής του, όμως στο τέλος της μέρας σαφώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στη σχετική ανταγωνιστικότητα, το εμπόριο, στις αποφάσεις για το πού γίνονται επενδύσεις και οπωσδήποτε η μελλοντική συμφωνία για τον κλάδο των υπηρεσιών θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Βλέποντας όμως όλα αυτά τα στοιχεία, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα επηρεαστούν το λιγότερο από την έξοδο του Η.Β. κυρίως γιατί η αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων αφήνει την Ελλάδα εντυπωσιακά ανεπηρέαστη.
Για την Κύπρο, σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση θα έβλεπα εξαιρετικά περιορισμένες επιπτώσεις. Στις χρηματαγορές η άμεση επίπτωση στην Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ περιορισμένη, ενώ για την Κύπρο πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία στερλίνας - ευρώ που ενδεχομένως να σημαίνει μείωση αγοραστικής δύναμης για τους πολίτες του Η.Β. που αμείβονται σε λίρα. Συμπερασματικά η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί καθόλου και η Κύπρος σχεδόν ελάχιστα.
Τα οποιαδήποτε άλλα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τη μελλοντική σχέση που θα συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και Η.Β. Από την άλλη όμως, ειδικά για τους νέους, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τις τιμές των διδάκτρων, καθώς οι Ευρωπαίοι πληρώνουν 9.000 λίρες και οι πολίτες τρίτων χωρών πολλά παραπάνω. Συνεπώς μπορεί να γίνει πολύ πιο ακριβό για Ευρωπαίους να σπουδάζουν στην Αγγλία τουλάχιστον, δεν μιλάω για όλο το Η.Β. Και φυσικά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρχει κάποια διαφοροποιημένη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, και της Σκοτίας από την άλλη.
Κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το Brexit θα κινήσει πολιτικές διεργασίες που θα μας φέρουν ξανά κοντά σε ένα Grexit. Πόσο λογικό σας ακούγεται;
Παρατηρώντας τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό, δεν νομίζω ότι θεωρούν τη στάση των Ευρωπαίων πολύ ανεκτική έναντι της Ελλάδας. Σοβαρά τώρα. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επίδραση που μπορώ να δω και αν κάποιος νομίζει ότι υπάρχουν πολιτικές διεργασίες που επηρεάζουν την Ελλάδα μάλλον έχει πολύ περίπλοκο και διεστραμμένο μυαλό και μάλλον αυτοί που τα γράφουν αυτά παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά.
Στις μακροοικονομικές συστάσεις για την Κύπρο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τι απομένει να υλοποιήσει η κυπριακή κυβέρνηση;
Σε γενικές γραμμές το κυπριακό πρόγραμμα ήταν πετυχημένο, παρά τα γιγάντια προβλήματα που είχε η Κύπρος, εξήλθε πολύ πιο δυνατή στο τέλος. Ένα βασικό σημείο που βλέπουμε σε όλα τα προγράμματα αλλά στην περίπτωση της Κύπρου ήταν καταστροφικό ήταν ο τεράστιος χρόνος που χάθηκε αρνούμενοι ότι υπάρχει ανάγκη να κάνουμε οτιδήποτε. Αν αυτό δεν είχε τραβήξει τόσο παράλογα πολύ, τα προβλήματα θα ήτανε σημαντικά λιγότερα. Γενικώς υπάρχει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων στην Κύπρο, βεβαίως υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τόσο μεγάλα σε σχέση με τους ισολογισμούς των τραπεζών που δεν μπορούν απλά να διαγραφούν. Κάποιος πρέπει να βρει πιο περίπλοκες στρατηγικές και τα περισσότερα από αυτά είναι στον τομέα του τουριστικού real estate και δεν είναι απλώς στεγαστικά δάνεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχυθούν οι δικαστικές διαδικασίες και το αστικό δίκαιο.
Η Ελλάδα αντίστοιχα πώς πρέπει να κινηθεί; Είναι το πλαίσιο της για τα κόκκινα δάνεια αντίστοιχα αποτελεσματικό;
Η Κύπρος έχει ένα καλύτερο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα ασχολήθηκε με αυτό το θέμα πολύ αργότερα. Η Κύπρος όμως είχε καλύτερο πλαίσιο ακόμη και πριν από την κρίση και στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τον πολιτικό συμβολισμό, ο οποίος ήταν άσχετος με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Στο τέλος καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να λύσουν τα προβλήματα και έχει ευαισθησίες για τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά, αν θέλουμε αποτελέσματα, πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και να το διαχειριστεί σωστά η δημόσια διοίκηση και τα δικαστήρια. Η Κύπρος έχει μια καλή δημόσια διοίκηση. Από τους ανθρώπους που έχω δει είναι σοβαροί και αποφασισμένοι, γνώστες των καταστάσεων και παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων συνέχισα να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους. Αυτή η βαθιά γνώση και συνέχεια και η αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον υπηρέτησε την Κύπρο εξαιρετικά καλά.
ΠΗΓΗ: KΥΠΕ