Ρος: Η Κύπρος πρέπει να αδράξει την ευκαιρία από το Brexit
22:41 - 28 Ιουνίου 2016

Μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο αποτελεί η περίοδος αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε στην αγορά του Λονδίνου μετά το Brexit, ώστε να προσελκυστούν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οι οποίες σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς των εργασιών τους από τη Μεγάλη Βρετανία.
Αυτό τόνισε ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος πρότεινε στις κυπριακές Αρχές όπως αδράξουν της μοναδικής αυτής ευκαιρίας και να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση πιο φιλελεύθερων πολιτικών σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες, με στόχο η Κύπρος να αποτελέσει ανταγωνιστικός προορισμός για τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν τις εργασίες ή την έδρα τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Ρος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του στην Κύπρο, ήταν κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τράπεζα Κύπρου και το Harvard Club of Cyprus.
Αναλύοντας περαιτέρω την μοναδική, όπως την χαρακτήρισε, ευκαιρία για την Κύπρο με τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ο κ. Ρος υπογράμμισε πως η ευκαιρία αυτή δεν είναι μακράς διάρκειας και προς το σκοπό αυτό οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς οι εταιρείες δεν θα περιμένουν για πολύ και ήδη υπάρχουν δύο κύριοι ανταγωνιστές, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο.
Ακριβό διαζύγιο
Σε ό,τι αφορά τις δρομολογούμενες εξελίξεις για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ρος έκανε λόγο για το ακριβότερο «διαζύγιο» της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής, αναφέροντας πως η ΕΕ θα απωλέσει ετήσια έσοδα ύψους 7,7 δισ. στερλίνων το οποίο αντιστοιχεί στο 6,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ η Βρετανία θα απωλέσει το κερδοφόρο εμπορικό ισοζύγιο της με τις χώρες της ΕΕ που ανέρχεται στα 8,3 δισ. σερλίνες. Παράλληλα, είπε, οι μεγάλες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύουν στη Βρετανία θα χάσουν το αυτόματο διαβατήριο που κατείχαν προς τις χώρες της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ρος αναφέρθηκε και στην περιόδο αβεβαιότητας που δημιουργείται με το στάτους των 3 και πλέον εκατομμυρίων κοινοτικών που υπάρχουν στη Βρετανία να παραμένει άγνωστο, ενώ άγνωστο παραμένει και το μέλλον των $30 δισ. άμεσων ξένων επενδύσεων που προσελκύει καθέ χρόνο η Βρετανία από ΕΕ και ΗΠΑ.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της Βόρειας Ιρλανδίας στην υπόλοιπη Ιρλανδία και την ανάληψη της διοίκησης του Γιβραλτάρ από την Ισπανία.
Προέβλεψε, μάλιστα, πως η Βρετανία θα επωφεληθεί από ένα ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, καθώς, όπως είπε, οι κρατικές ενισχύσεις προς τη Σκωτία ξεπερνούν τα 8,6 δισ. στερλίνες κάθε χρόνο.
Από πλευράς ΕΕ, ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας εκτιμά πως θα αναγκαστεί να άρει άμεσα τις κυρώσεις προς τη ρωσική αγορά, ενώ διαβλέπει ότι θα επέλθει περίοδος χαλάρωσης σε ό,τι αφορά την επιβολή ευρωπαϊκών πολιτικών προς τα κράτη-μέλη.
Ο Τραμπ, το Brexit και η αντίδραση των πολιτών
Ο κ Ρος παρατήρησε πως το επίπεδο ζωής βρίσκεται κοντά στο ψηλότερο ιστορικά σημείο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την οργή για την ανισότητα, τη μετανάστευση και τους μεγάλους κρατικούς μηχανισμούς. Ακραίοι υποψήφιοι στην ΕΕ, ο Ντόναλντ Τράμπ και ο Μπέρνι Σάντερς συνιστούν την αντίδραση των ψηφοφόρων.
Εκτίμησε πως η ισχυρότερη απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι στην εργατική τάξη και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που προσομοιάζουν με τους ψηφοφόρους που επέλεξαν το Brexit.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις που θα επιφέρουν η εκλογή Τραμπ, ο κ Ρος ανέφερε πως όπως ο Αμερικανός υποψήφιος έχει δηλώσει στον προεκλογικό του αγώνα, θα πρέπει να αναμένεται επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, ενώ δεδομένου του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου με Καναδά και Μεξικό δεν πρέπει να αποκλείονται οι επαναδιαπραγματεύσεις και των εν λόγω εμπορικών συμφωνιών.
Δεν θα πρέπει να αναμένονται ριζικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, ενώ δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στους κανονισμούς για οπλοκατοχή.
Τέλος, επισήμανε πως οι ΗΠΑ ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ασφαλής αγορά για ξένες επενδύσεις.