Powered by

Ιστορική αναδρομή: Τα 68 + 2 χρόνια της Βρετανίας στην ΕΕ

Πολλά, γεμάτα ένταση, ενίοτε φιλικές προσεγγίσεις και άλλοτε με απαξιωτικές στάσεις έναντι εκκολαπτόμενων δομών και θεσμών αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Ένωση, συνθέτουν το σκηνικό της μεταπολεμικής Ευρώπης και των σχέσεών της με τη Μεγάλη Βρετανία, μίας από τις μεγάλες νικήτριες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλευρό των συμμάχων.

Από το 1948 μέχρι και το 2016, όταν και καταγράφηκε το αποτέλεσμα-ορόσημο των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, έχουν διαδραματιστεί πολλά, ακόμη περισσότερα έχουν λεχθεί και όλα με έναν κοινό τόπο: Τη σκεπτικιστική στάση της Μεγάλης Βρετανίας έναντι του μοντέλου της Ενωμένης Ευρώπης και του μεγάλου πλάνου για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε μία εξόχως συμπαγή και περιεκτική ιστορική αναδρομή το World Economic Forum, γνωστό βεβαίως για το παγκόσμιο, οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει ετησίως στο Νταβός, περιγράφει την πορεία ή καλύτερη τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη από το 1948 μέχρι σήμερα.  

1948
«Δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε τίποτε λιγότερο από μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία για την ημέρα που η Ευρώπη θα πετύχει αυτό τον στόχο». Αυτά είναι τα λόγια του Γουίνστον Τσώρτσιλ στην έναρξη εργασιών της Σύναξης της Ευρώπης, μερικά μόνο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

1951

Οι μεταπολεμικές προσπάθειες για ευρωπαϊκή συμφιλίωση Περιελάμβαναν –μεταξύ άλλων- τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα, ένωση η οποία αποτελεί τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν μέλος.

1958
Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γνωστή και ως ΕΟΚ. Τα πρώτα βήματα της Κοινότητας έγιναν μέσω της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης, από τα μέλη της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα.

1963
Η Βρετανία αιτήθηκε ένταξή της στην κοινή αγορά που δημιουργήθηκε με την ΕΟΚ, ωστόσο, η Γαλλία άσκησε βέτο, όπως συνέβη και τέσσερα χρόνια αργότερα.

1973

Τελικώς η Μεγάλη Βρετανία γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, προσβλέποντας παράλληλα σε αλλαγές επί της κοινής πολιτικής για τον κλάδο της γεωργίας.

1975

Πριν το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, οι Βρετανοί πήγαν στις κάλπες ξανά με δίλημμα παραμονής ή εξόδου, τότε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα το 1975 το 67% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΟΚ.

1984
Η πάντα διεκδικητική Μάργκαρετ Θάτσερ διεκδίκησε και έλαβε περισσότερα χρήματα εν είδει επιδοτήσεων για τους Βρετανούς αγρότες. Σύνθημα της εποχής «I want my money back! (Θέλω πίσω τα λεφτά μου!».

1987

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ως -τότε- πρωθυπουργός της Βρετανίας, υπέγραψε την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, η οποία έμελλε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη.

1992
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξήλθε του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, μίας μορφής που παρέπεμπε στη μετέπειτα δημιουργία του κοινού νομίσματος. Ο εν λόγω μηχανισμός αποτελούσε κομμάτι της καθοριστικής σημασίας Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία υπεγράφη ένα χρόνο προηγουμένως.

1996
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την ελεύθερη εμπορία βρετανικού βοδινού κρέατος και μάλιστα για τρία χρόνια, στη σκιά της ασθένειας των «τρελών αγελάδων».   

2002

Συνολικά 12 κράτη της ΕΕ καθιστούν το ευρώ ως το κοινό τους νόμισμα. Η Μεγάλη Βρετανία επέλεξε τη διενέργεια οικονομικών μελετών για το ευρώ, πριν εισχωρήσει στην Ευρωζώνη. Οι μελέτες δεν κατέληξαν σε θετικά συμπεράσματα και η Μεγάλη Βρετανία συνέχισε να πορεύεται με νόμισμά της τη στερλίνα.

2008

Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, πυροδότησε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ανθρωπότητα τον τελευταίο –τουλάχιστον- αιώνα. Η Βρετανία ήταν από τις χώρες που βίωσαν έντονα τον αντίκτυπο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, αφού η χώρα κλήθηκε να συνδράμει οικονομικά σε προγράμματα στήριξης, τόσο χωρών όσο και οργανισμών όπως τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου.

2015
Οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν μεγάλα αντιευρωπαϊκά κέντρα σκέψεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως –βεβαίως- και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Την ίδια ώρα το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον επανεκλέγεται υποσχόμενο –παράλληλα- δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

2016

Με οριακή διαφορά το Brexit επικρατεί, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ. Εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να αρχίσουν οι επαφές για να καθοριστούν οι ακριβείς όροι εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

2018
Μέχρι το συγκεκριμένο έτος εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτός των ευρωπαϊκών συνθηκών, επομένως και εκτός ΕΕ. Αυτό δύναται να αλλάξει εάν τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη αποφασίσουν επέκταση των διαπραγματεύσεων για τεχνικούς ή άλλους λόγους.

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ