Powered by

Ποιες πόλεις επωφελούνται από την «πτώση» του Λονδίνου

Χιλιάδες θέσεις εργασίας στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου βρίσκονται σε κίνδυνο μετά την απόφαση της χώρας να φύγει από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Οι πόλεις που θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση περιλαμβάνουν το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Παρίσι αποτελεί ήδη μεγάλο κέντρο για την HSBC Holdings με έδρα το Λονδίνο, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης. Η Φρανκφούρτη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ηπείρου, με μια αντίστοιχη δεξαμενή ταλέντων. Το Δουβλίνο προσφέρει στους «εξόριστους» τραπεζίτες το πλεονέκτημα της γλώσσας και ένα παρόμοιο νομικό σύστημα. Το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο είναι δύο ακόμη υποψήφιοι.

«Το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι πιθανώς θα ωφεληθούν περισσότερο από το Brexit», υποστήριξε ο Joerg Rocholl, πρόεδρος της σχολής επιχειρήσεων ESMT στο Βερολίνο.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο το Λονδίνο που μπορεί να πληγεί από μια έξοδο: οι τράπεζες εξοικονόμησαν χρήματα ανοίγοντας υποστηρικτικά γραφεία σε μέρη όπως το Μπόρνμουθ, όπου, για παράδειγμα, η JPMorgan Chase απασχολεί 4.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε την Παρασκευή ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της σε Λονδίνο, Μπόρνμουθ και Σκοτία.

Ο CEO της Societe Generale τόνισε ότι το Brexit ενδέχεται να προσφέρει «νέες ευκαιρίες» για ανάπτυξη χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Stuart Gulliver, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, είχε αναφέρει ήδη από τον Φεβρουάριο ότι η τράπεζά του πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταφερθεί στο Παρίσι.

Τράπεζες που είχαν ήδη μετακινήσει κάποιες από τις δραστηριότητές τους στην Ιρλανδία, όπως το Credit Suisse Group, ενδέχεται να κάνουν το Δουβλίνο κύριο κέντρο τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Morgan Stanley, Colm Kelleher, έχει τονίσει ότι σε περίπτωση Brexit η εταιρία μπορεί να μεταφέρει την έδρα της στο Δουβλίνο ή στη Φρανκφούρτη.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%