Powered by

Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για τη στερλίνα

Μια σειρά μεγάλων τραπεζών έχει αρχίσει να αναθεωρεί προς τα κάτω τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τη στερλίνα, υπονοώντας μια αδυναμία της βρετανικής οικονομίας μετά την απόφαση της χώρας να φύγει από την ΕΕ.

«Η κίνηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι άνευ προηγουμένου», τόνισε ο John Bilton, επικεφαλής στρατηγικής στοιχείων ενεργητικού παγκοσμίως στην JP Morgan Asset Management.

 

 

«Η στερλίνα είναι 7% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο. Προηγούμενες εμπειρίες μεταβλητότητας στα νομίσματα προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν επόμενες αναταράξεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού. Οι αγορές νομισμάτων πιθανώς θα παραμείνουν το επίκεντρο της έκφρασης πολιτικού κινδύνου. Αναμένουμε η στερλίνα να αποδυναμωθεί κι άλλο και βλέπουμε περισσότερη πίεση στο ευρώ», επεσήμανε ο ειδικός.

Κάποιες μεγάλες τράπεζες υποβάθμισαν τις προβλέψεις για το βρετανικό νόμισμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκβασης του δημοψηφίσματος την Παρασκευή. Η HSBC ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε μια προσαρμογή στην προοπτική. Η τράπεζα τόνισε ότι αναμένει η στερλίνα να υποχωρήσει σε 1,25 δολάριο κατά το τρίτο τρίμηνο και σε 1,20 δολάριο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακολούθησε η Societe Generale που προέβλεψε ότι το νόμισμα θα κινηθεί περίπου προς 1,20 με 1,25 δολάριο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει μια σταθεροποίηση μεταξύ 1,30 και 1,35 δολαρίου.

Σήμερα, η Goldman Sachs υποβάθμισε την τριμηνιαία της πρόβλεψη σε 1,30 δολάριο από 1,14. Αναμένει, όμως, ότι το νόμισμα θα ανακάμψει σε 1,34 δολάριο στα τέλη του χρόνου.

Στο μεταξύ, η Bank of America Merrill Lynch εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξη προβλέποντας ότι η στερλίνα θα φτάσει στο 1,30 δολάριο στα τέλη του 2016, από 1,56 που είχε εκτιμήσει την προηγούμενη φορά.

Η Julius Baer επίσης προσάρμοσε την πρόβλεψή της μετά το δημοψήφισμα, ενώ τόνισε σε υπόμνημα ότι η στερλίνα θα υποστεί μια αρχική ανατάραξη καθώς τα θεμελιώδη θα «στραφούν εναντίον της». Αναμένει, ακόμη, μια κατάρρευση στην ξένη άμεση επένδυση, η οποία θα απειλήσει το βρετανικό νόμισμα μακροπρόθεσμα. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι το ευρώ θα είναι 0,92 έναντι τις στερλίνας για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς και 1,00 σε ορίζοντα 12 μηνών.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%