Powered by

Αποσύρονται οι κανονισμοί για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Αποσύρονται από την κυβέρνηση οι κανονισμοί για την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων για σκοπούς ανέλιξης και οι οποίοι τέθηκαν ενώπιον της Βουλής. 

Την εν λόγω απόφαση γνωστοποίησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς οι εν λόγω κανονισμοί κρίθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα ως αντισυνταγματικοί.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρεται στον κανονισμό που αφορά την εισαγωγή μέγιστης ποσόστωσης ως προς τη βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη συγκρούεται με το άρθρο 28 του Συντάγματος και ως εκ τούτου κρίνεται «αυθαίρετη και αντισυνταγματική».

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει στην επιστολή πως «παρόλο που είναι πράγματι γεγονός ότι η σχεδόν καθολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου χρήζει διόρθωσης, αυτή η διόρθωση μπορεί να επέλθει δια της αλλαγής της νοοτροπίας των αξιολογούντων προϊσταμένων, έτσι ώστε να επιφυλάσσουν την εξαίρετη βαθμολόγηση στους πραγματικά άξιους υπαλλήλους».

Κρατικό μισθολόγιο
Η επιτροπή Οικονομικών συζήτησε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου το ένα από τα έξι νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο.

Ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές ενώπιον της Επιτροπής πως δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή μια δραστική μείωση του κρατικού μισθολογίου, είτε με μειώσεις είτε με παρατεταμένη παγοποίησή του.

Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται η εισαγωγή ενός μηχανισμού που διασφαλίζει τη διατήρηση του ύψους του κρατικού μισθολογίου σε «λογικά δημοσιονομικά πλαίσια» και αποτρέπει την αύξησή του μέσω της αλόγιστης πρόσληψης νέων υπαλλήλων.

Διασφαλίζει επίσης ότι σε περιόδους ύφεσης ή πολύ χαμηλής ανάπτυξης, η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά εκφράζονται από τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα καθορίζει το μέγιστο ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη στο σχεδιασμό της τις νέες ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν στο δημόσιο, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις μαζικές προσλήψεις.

Σημείωσε παράλληλα πως ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι προσλήψεις είναι το διευρυμένο σύστημα εναλλαξιμότητας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, με τους εναλλάξιμους υπαλλήλους να αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 28% της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ σημείωσε και ως σημαντικό για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου το καθεστώς αποσπάσεων που εφαρμόζεται το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για τρία χρονιά με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως η μορφή με την οποία θα παρέχονται οι αυξήσεις είναι ακριβώς η ίδια μορφή με αυτή που ίσχυε πριν την παγοποίησή τους. «Δεν αλλάζουν και ένας από τους λόγους είναι για να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το κρατικό μισθολόγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά. «Έγιναν μεγάλες περικοπές που έφεραν το δημοσιονομικό όφελος» είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με αμελητέες απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή ΦΠΑ-Καμπανάκι από το Τμήμα Φορολογίας
Στα €619,1 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2025-Ποια η αύξηση σε έσοδα και δαπάνες
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση