Powered by

Σύνοδος τραπεζιτών με επίκεντρο το Brexit

Η διαχείριση των πρώτων και άμεσων επιπτώσεων που δημιουργεί στις τράπεζες το Brexit θα συζητηθούν στην Βασιλεία της Ελβετίας, στην πρώτη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έφτασαν από το πρωί της Παρασκευής στη Βασιλεία για την προγραμματισμένη από καιρό σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Συνεδρίασαν μέσω τηλεδιασκέψεως με τα στελέχη της ΕΚΤ για να εκδοθεί το πρώτο ανακοινωθέν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να συνεδριάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις από κοντά στο περιθώριο της προγραμματισμένης Συνόδου, για να συζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια πιθανής κρίσης που μπορεί να εμφανιστεί σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το σύνολο των επιπτώσεων στις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης του Μάριο Ντράγκι με τους κεντρικούς τραπεζίτες, αναμένεται να επαναληφθεί η βούληση της ΕΚΤ να προσφερθεί πρόσθετη ρευστότητα, σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε πανικός στους καταθέτες και για να επικρατήσει ηρεμία στις χρηματαγορές.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την Ευρωζώνη σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με την Ελλάδα να θεωρείται ως χώρα χαμηλού κινδύνου, επειδή βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, αλλά και με τις τράπεζες της πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, η Ε.Κ.Τ. με επείγουσα ανακοίνωσή της υπογράμμισε οτι παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε, οτι σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%