Powered by

Στη σκιά του Brexit οι συνεδριάσεις BIS και ΕΚΤ

Τις επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν προγραμματισμένες συνεδριάσεις στη Βασιλεία (ετήσια συνεδρίαση της BIS) και στην Πορτογαλία (ετήσιο forum πολιτικής της ΕΚΤ).

 

Στο επίκεντρο εκτιμάται πως θα βρεθεί το «πισωγύρισμα» που θα προκαλέσει το Brexit στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις οικονομίες τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι policymakers, οι οποίοι ενήργησαν ταχύτατα την Παρασκευή ώστε να περιοριστεί η αναταραχή στις αγορές, είναι πιθανό να στραφούν στην εκτίμηση της επίπτωσης της βρετανικής απόφασης στις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ΕΕ και πέραν αυτής. Για την απόφαση της αντίδρασής της, εκτιμάται πως θα λάβουν υπ' όψιν το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική είναι ήδη επιβαρυμένη μετά από μια δεκαετία χρηματοοικονομικών αναταράξεων.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Jefferies Internantioal, Marchel Alexandrovich, οι κεντρικοί τραπεζίτες «θα κατανοήσουν ενστικτωδώς πως το Brexit είναι αρνητικό για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό ζήτημα, για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πριν από δυο μήνες ελπίζαμε πως η Fed θα αύξανε τα επιτόκια και πως θα υπήρχαν υψηλότερες αποδόσεις στο τέλος του χρόνου. Θα έχουμε μπροστά μας έναν πολύ μακρύ και αβέβαιο δρόμο».

Επενδυτές και νομοθέτες θα πρέπει να περιμένουν ώστε να φανεί η επίπτωση της βρετανικής απόφασης στα οικονομικά δεδομένα –πρώτα μέσα από τους δείκτες κλίματος και μετά στα στοιχεία παραγωγής. Ο δείκτης εμπιστοσύνης της ευρωζώνης που ανακοινώνεται στις 29 Ιουνίου πιθανότατα δεν θα έχει προλάβει να «πιάσει» τις αλλαγές. Μικρότεροι δείκτες όπως ο Sentix που ανακοινώνεται στις 4 Ιουλίου ίσως δείξουν μέρος της επίπτωσης.

Στη σύνοδο της BIS ενδέχεται οι αξιωματούχοι να εκφράσουν ανησυχία ότι οι αρχικές δεσμεύσεις τους για ρευστότητα πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρότερες δράσεις, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής εκτιμάται πως θα βρεθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν τώρα πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το επιτόκιό της στο μηδέν τον Ιούλιο, από 0,5% σήμερα, και πως θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων  κατά 50 δισ. στερλίνες από τον Αύγουστο.

Για τις ΗΠΑ, το σίριαλ του Brexit έχει ξεκάθαρα επηρεάσει τα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων, με την Τζάνετ Γιέλλεν να δηλώνει αυτόν τον μήνα πως το επερχόμενο δημοψήφισμα έπαιξε ρόλο στην απόφαση να μην προχωρήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. .

Στην ΕΚΤ, οι επόμενες μέρες αναμένεται πως θα είναι δύσκολες. Στο ετήσιο φόρουμ της στην Πορτογαλία, που κανονικά λειτουργεί ως μια 'ακαδημαϊκή πύλη' που απέχει από τις πιέσεις της αγοράς, αναμένεται πως το Brexit θα βρεθεί στο επίκεντρο, δεδομένης και της χθεσινής διεύρυνσης των spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η ΕΚΤ προέβλεψε αυτόν τον μήνα πως η οικονομία της ευρωζώνης θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος και 1,7% το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 1,6% μέχρι το 2018, ωστόσο τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο ίσως να μην είναι τόσο «ρόδινα». Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για θέματα εκτός νομισματικής πολιτικής πραγματοποιείται στις 6 Ιουλίου, ενώ στις 21 Ιουλίου συνεδριάζει εκ νέου για τα επιτόκιά της.

Σύμφωνα με τον Alexandrovich, η ΕΚτ ίσως μπορέσει να περιορίσει τις αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, αυξάνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, όμως πέραν αυτού, δεν έχει μεγάλο περιθώριο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Επιπλέον, σύμφωνα με την Megan Greene της Manulife Asset Management, η απόφαση της Βρετανίας ίσως δημιουργήσει θεμελιώδη αμφιβολία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ' επέκταση του ευρώ, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα το ποίο είναι πολιτικό.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ