Η Κύπρος στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το Brexit
12:40 - 25 Ιουνίου 2016
Έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, επηρεάζονται περισσότερο στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου, μετά την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ, η ομάδα αυτή περιλαμβάνει δύο μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς, τη Μάλτα και την Κύπρο, τη γειτονική Ιρλανδία, όπως και χώρες των οποίων οι πολίτες προσελκύονται από την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την Πολωνία και τη Λιθουανία. Οι χώρες αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο από την άποψη του εμπορίου όσο και του τουρισμού.
Το εμπόριο του ΗΒ με την ΕΕ, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ ήταν αξίας πάνω από $500 δισεκατομμύρια το 2015, θα μονοπωλήσει κατά πάσα πιθανότητα τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ενώ η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελβετίας και της Νορβηγίας και να επιλέξει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, οι πληρωμές που απαιτούνται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να αποδειχθούν ένα κρίσιμο σημείο για τους ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς βουλευτές. Ακόμα και έτσι, η έκταση του διμερούς εμπορίου με τη Γερμανία ($137 δις το προηγούμενο έτος) και της Ολλανδίας ($73 δισεκατομμύρια) σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση για να βρουν κοινό έδαφος όσον αφορά το εμπόριο.
Εξετάζοντας ποιες χώρες της ΕΕ έχουν περισσότερα να χάσουν, η Γερμανία είναι πιο κοντά στη μέση της λίστας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιπροσωπεύει το 5,8 % των παγκόσμιων εμπορικών ροών της. Η εξάρτηση είναι μεγαλύτερη για το Βέλγιο (κοντά στο 7 %), την Κύπρο (σχεδόν 8 %), και την Ιρλανδία (18,6%), η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στο δείκτη ευαισθησίας στο Brexit που δημοσίευσε πρόσφατα ο οίκος Standard and Poor`s.
Η Ιρλανδία είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα του Brexit, κάτι που πρέπει να γίνει εντός δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το 2014, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπεύθυνοι για το 14% του συνόλου των τουριστικών δαπανών, ή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η Μάλτα και η Κύπρος εμφανίζονται ακόμα πιο εξαρτημένες από τα έσοδα του τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού το ποσοστό επί των συνολικών τουριστικών δαπανών είναι 25% και 23% αντίστοιχα. Η Μάλτα κατέλαβε τη δεύτερη και η Κύπρος την τέταρτη θέση στο δείκτη ευαισθησίας στο Brexit του Standard and Poor`s.
Όσο για τις χώρες που θα επηρεαστούν λιγότερο από το Brexit στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού αυτές είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που βασίζονται στη Βρετανία για λιγότερο από 3% του εμπορίου και του τουρισμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ