Δεν φέρνει τη συντέλεια το Brexit

Αβεβαιότητα τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη προκαλεί η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώτος απόηχος της υπερψήφισης του Brexit καταγράφηκε στις διεθνείς χρηματαγορές με την συναλλαγματική ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας να φθάνει στο χαμηλότερό της σημείο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ωστόσο, οι πραγματικές συνέπειες αναμένεται να διαφανούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της χώρας, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρία χρόνια.

Αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η αβεβαιότητα που επικρατεί καθώς για πρώτη φορά στην σύντομη ιστορία της ευρωπαϊκής οικογένειας, ένα μέλος της αποφασίζει να αποχωρήσει και ενώ οι διαδικασίες είναι καταγεγραμμένες στα χαρτιά, το όλο εγχείρημα από πλευράς Ένωσης είναι πρωτόγνωρο και η κατάληξη του εντελώς άγνωστη. 

Η υποτίμηση της αγγλικής στερλίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, δεν αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται θετικό καθώς μεσοπρόθεσμα οι βρετανικές εξαγωγές θα έχουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών προϊόντων, ενώ για ξένους επενδυτές σε κινητά και ακίνητα στη Βρετανία ή υποτίμηση της στερλίνας θα αποτελέσει θετικό κίνητρο. 

Μακροπρόθεσμα και εκτός ΕΕ, η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει τη δική της δημοσιονομική πολιτική χωρίς να είναι υπόλογος στα 27 υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, ενώ κάλλιστα το φορολογικό καθεστώς που θα υιοθετήσει στο μέλλον θα την ενισχύσει ακόμη περαιτέρω ως ευρωπαϊκό κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεαστούν αρνητικά τα κράτη-μέλη που διαθέτουν σήμερα στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία, ενώ από πολιτικής σκοπιάς μπορεί η ΕΕ να βγει κερδισμένη. Δηλαδή, σε πρώτο στάδιο μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα κράτη-μέλη το παράδειγμα της Βρετανίας, ωστόσο μακροπρόθεσμα η πολιτική της ΕΕ μπορεί να απομακρυνθεί από αυτή της διεύρυνσης σε αυτήν την πολιτικής ολοκλήρωσης με τα κράτη που επιθυμούν και είναι έτοιμα να προβούν στις επιβαλλόμενες θυσίες. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένα κράτος δεν διαλύεται, παρά μόνο μια οικονομική και πολιτική συνεργασία με ένα κράτος, μια συνεργασία η οποία είχε άλλωστε συναφθεί με πολλούς αστερίσκους.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;