Πως το Brexit επηρεάζει τους Κύπριους φοιτητές στη Βρετανία

Αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται για τους Κύπριους φοιτητές που θα επιλέξουν τη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσουν μετά και την απόφαση των Βρετανών η οποία δείχνει την πόρτα εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να διαφανούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και θα επηρεάσουν τους μελλοντικούς φοιτητές με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν γύρω στις 12.000 εγγεγραμμένους Κύπριους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Οι υφιστάμενοι Κύπριοι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να ανησυχούν, εκτιμά ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, εκτιμά πως οι υφιστάμενοι φοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους υπό το ίδιο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και σήμερα. 

Δηλαδή, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσες μεταβολές στο ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές, ενώ θα είναι σε ισχύ τα χαμηλότοκα δάνεια που τους παρέχει η βρετανική κυβέρνηση και τα οποία αποπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και εφόσον εξεύρουν εργασία οι απόφοιτοι.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε πως η υποτίμησης της αγγλικής στερλίνας, η οποία όπως εκτιμά θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα επηρεάσει θετικά τους Κύπριους γονείς οι οποίοι αποστέλλουν χρήματα στα παιδιά τους που φοιτούν στη Βρετανία.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, θα πρέπει να αναμένεται και ο τερματισμός των όποιων διευκολύνσεων παρέχονται προς τους Κύπριους φοιτητές και συγκεκριμένα της χορήγησης του ευρωπαϊκού φοιτητικού δανείου για την κάλυψη του κόστους των διδάκτρων των σπουδών τους. 

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς το μέγιστο ποσό του δανείου εξαρτάται από τα δίδακτρα που χρεώνει το πανεπιστήμιο και δεν επηρεάζεται από το οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή. Το σημαντικότερο είναι ότι οι φοιτητές άρχιζαν την αποπληρωμή του δανείου τους αφού ολοκλήρωναν τις σπουδές τους και το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνούσε τις €24.000. 

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, θα αυξηθεί και το ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές καθώς ορισμένες σχολές, όπως οι σχολές της ιατρικής, χρεώνουν υψηλότερα δίδακτρα σε φοιτητές από τρίτες χώρες.

Δυνατότητα μετεγγραφής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Έτοιμο για την ομαλή απορρόφηση, μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών, των Κύπριων φοιτητών εξωτερικού οι οποίοι θα επηρεαστούν δυσμενώς από την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση, στην περίπτωση που Κύπριοι φοιτητές επηρεαστούν σε βαθμό που θα αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων, τότε θα υπάρξει δυνατότητα να καταθέσουν, προς εξέταση, αίτηση μετεγγραφής προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εντός των ερχόμενων ημερών, σημειώνεται, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία των μετεγγραφών.

Δειτε Επισης

Το δεύτερο πακέτο τροποποιήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση-Σημαντικές βελτιώσεις για δήμους, ΕΟΑ και κοινότητες
Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Προκήρυξη υποτροφιών εις μνήμη του Γιαννάκη Ιωαννίδη για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26
Η Κύπρος στο επίκεντρο της έρευνας για τον εγκέφαλο... Συμμετοχή του ΙΝΓΚ στο META-BRAIN
Συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου σε σεμινάριο του οργανισμού ΙΑΡΗ
Η μάχη για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας πριν να είναι πολύ αργά
Η ΕΚΟ Κύπρου συνεχίζει να στηρίζει την Τράπεζα Αίματος
Αλλάζοντας το παιχνίδι: Εκείνοι που καινοτομούν-Εκείνοι που εμπνέουν
Αλλάζοντας οπτική: Με το βλέμμα στραμμένο προς ανατολάς η Κύπρος
Η λειτουργία, οι στόχοι του ΟΚΥπΥ και το μεγάλο ερώτημα της αυτονόμησης
Δυναμική είσοδος της Anytime στην αγορά της Ρουμανίας