powered by

Brexit: Αρνητικές επιπτώσεις βλέπουν ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΣΕΛΚ

Για αρνητικές επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προειδοποιεί το ΚΕΒΕ, την ώρα που η ΟΕΒ  ζητά άμεση σύγκληση σύσκεψης για την διαχείριση των συνεπειών του Brexit. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΛΚ τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί τι μπορεί να επιτύχει η Κύπρος σε διμερές επίπεδο με Μεγάλη Βρετανία και Κοινοπολιτεία.

Για αρνητικές επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προειδοποιεί το ΚΕΒΕ, την ώρα που η ΟΕΒ  ζητά άμεση σύγκληση σύσκεψης για την διαχείριση των συνεπειών του Brexit. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΛΚ τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί τι μπορεί να επιτύχει η Κύπρος σε διμερές επίπεδο με Μεγάλη Βρετανία και Κοινοπολιτεία

ΚΕΒΕ: Χάνουμε σύμμαχο
Η επίδραση για την Κύπρο από το Brexit θα είναι αρνητική παρά τις διορθώσεις που μπορεί να επιτευχθούν τις επόμενες μέρες ή μήνες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης.

Πέραν από τις επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι η Κύπρος χάνει ένα σύμμαχο στην ΕΕ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή, με τον οποίο η Κύπρος διαφωνεί.

«Εμείς θα μελετούμε καθημερινά τις επιπτώσεις και το τί συζητείται ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε για λογαριασμό των μελών μας έγκαιρα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σε μια πρώτη εκτίμηση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, στο οποίοι αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ήδη παρακολουθεί τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών αλλά και την ισοτιμία της στερλίνας η οποία κινείται αρνητικά.

Όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρξει κάποια διόρθωση τις επόμενες μέρες ή μήνες, αλλά σίγουρα η επίδραση θα είναι αρνητική.

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάζουμε ακριβώς τί γίνεται για να αντιδρούμε σωστά, δηλαδή ποιά θα είναι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, δηλαδή αν θα είναι απλώς μια τρίτη χώρα ή αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς ή αν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις. Είναι πρόωρο να υπολογίσουμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις», είπε ο κ. Πηλείδης.

Πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πάρα πολύ χρόνο, θεσμικά 2 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει παράταση «μέχρι να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι λόγω της ισοτιμίας, μεσοπρόθεσμα θα επηρεαστεί ο τουρισμός και οι κυπριακές εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως αγροτικά προϊόντα (πατάτες, χαλούμι και γενικότερα τρόφιμα). Ανέφερε ωστόσο ότι οι εισαγωγές θα φθηνίσουν, οπότε ίσως υπάρξουν τάσεις εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο αντί από αλλού.

Είπε επίσης ότι Κύπρος και Βρετανία στήριζαν στην ΕΕ οικονομικές πολιτικές που έδιναν περισσότερη ανεξαρτησία στα κράτη-μέλη.

«Μας ανησυχεί η δυνατότητα της Κύπρου να διαπραγματεύεται μόνη της στην ΕΕ χωρίς τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή σε πολλά οικονομικά θέματα είχαμε σύμπνοια όπως η φορολογική βάση, που συζητείται αν θα είναι εναρμονισμένη», είπε. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος λόγω του ειδικού φορολογικού καθεστώτος δεν ήθελε κάτι τέτοιο και η Βρετανία συμφωνούσε μαζί της. Αυτή τη στιγμή είπε, η Κύπρος θα στηρίζει αυτή τη θέση με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και πιθανώς τη Μάλτα, χώρες οι οποίες δεν έχουν το εκτόπισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο οι Βρετανοί συνταξιούχοι που διαμένουν στην Κύπρο, θα συνεχίσουν να το κάνουν αν η ισοτιμία της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ μειωθεί σημαντικά. Ανέφερε ακόμα ότι η Βρετανία ήταν μια σημαντική αγορά στον τομέα των ακινήτων και πολλοί Βρετανοί έχουν εξοχική κατοικία εδώ, πέραν από του μόνιμους κατοίκους. Ο κ. Πηλείδης εξέφρασε την ανησυχία ότι ίσως γίνουν και πωλήσεις ακινήτων αν κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από την χαμηλή ισοτιμία της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ.

Εξέφρασε επίσης προβληματισμό για το πως θα επηρεαστεί το θέμα των θεωρήσεων για τους Κύπριους που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο.

Σύσκεψη ζητά η ΟΕΒ
Η Oμοσπονδία Eργοδοτών και Bιομηχάνων (ΟΕΒ) καλεί την πολιτεία να ενεργήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της χώρας και να μετριαστούν οι όποιες συνέπειες επί της οικονομίας, από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΒ.
 
Η ΟΕΒ, αναφέρει ότι έχει ζητήσει με σημερινή επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, την άμεση σύγκληση σύσκεψης μεταξύ των σημαντικότερων εμπλεκόμενων φορέων του τόπου ώστε να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις αλλά και τα επόμενα βήματα και ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Η ΟΕΒ διαβεβαιώνει την κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα πως θα αναλώσει το άπαν των δυνάμεών της για την διασφάλιση των συμφερόντων της οικονομίας, αξιοποιώντας την θέση και ρόλο της σε όλους τους τοπικούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις στις οποίες μετέχει.

Προσθέτει ότι προβληματίζεται και ανησυχεί για αυτή την εξέλιξη, δεδομένων των ιδιαίτερων οικονομικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η διαδικασία και όροι αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα αλλά και της κυπριακής οικονομίας ειδικότερα», αναφέρεται.

ΣΕΛΚ: Να εξετάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε
Την ανάγκη η Κύπρος να εξετάσει τι μπορεί να επιτύχει σε διμερές επίπεδο με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε επίπεδο Κοινοπολιτείας, μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Δημήτρης Βάκης

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βάκης είπε ότι από τη Δευτέρα (27 Ιουνίου) ο Σύνδεσμος έχει καθορίσει, κάποιες εσωτερικές συσκέψεις, καταρχήν με τους νομικούς του συμβούλους για να αναλυθεί η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας και θα ακολουθήσει συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΛΚ “για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα”.

Το πιο σημαντικό για το Σύνδεσμο σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, θα είναι ο συντονισμός με την Κυβέρνηση “για να παρακολουθούμε από τη μια τι συζητείται στη Μεγάλη Βρετανία και στην ΕΕ και από την άλλη τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών”.

“Θα πρέπει να αποφασίσουμε το τι μας συμφέρει ως Κύπρος έτσι ώστε να προωθούμε τις θέσεις μας κατά τις διαπραγματεύσεις Μ. Βρετανίας – ΕΕ”, σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Βάκης τόνισε ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε να αναλύουμε και να παρακολουθούμε την σχέση μας με τη Μεγάλη Βρετανία ως κράτος προς κράτος, αλλά και την σχέση μας με την Κοινοπολιτεία”.

“Θα πρέπει η Κύπρος, παράλληλα με την ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ, να ασχοληθεί και με το θέμα της Κοινοπολιτείας και το τι μπορούμε να πετύχουμε σε διμερές επίπεδο”, υπογράμμισε.

Σημαντικό για μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, είναι ότι η Κύπρος διαθέτει το αγγλοσαξονικό δίκαιο, το οποίο είναι πολύ κοντά στο δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας και έτσι θα πρέπει να εξετάσουμε πως μας βοηθά αυτό το δεδομένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βάκης είπε ότι μπορεί να αναζητήσουμε επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία που να θέλουν να έχουν βάση στην ΕΕ έτσι ώστε να προσελκύσουμε στην Κύπρο ένα μερίδιο από αυτές τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρχονται έργα αξίας πέραν των €10 εκατ. που θα υλοποιηθούν με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου
Στα σκαριά στρατηγική αποτελεσματικής προώθησης επιλεγμένων τομέων υπηρεσιών της Κύπρου στο εξωτερικό
Το 4ο ετήσιο Corporate Reporting Insights event της EY Κύπρου-Όλα όσα ειπώθηκαν
Η επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ του ΚΕΒΕ σε Σλοβακία και Τσεχία-Τι υπέδειξε ο Μάριος Τσιακκής
Η ανακοίνωση και το σκεπτικό της ΕΠΑ για την έγκριση της εξαγοράς της CNP από την Ελληνική
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-ΚΣΕΕΚ για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»
Ανέδειξε στο Χονγκ Κονγκ τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος στον ναυτιλιακό τομέα η Χατζημανώλη
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας
Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του PASCAL Private Kindergarten & Primary School Lefkosia (pics)