Πνεύμα αισιοδοξίας στον τομέα των ακινήτων

Μετά το πλήγμα της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, η θετική πορεία στο τομέα των ακινήτων, αναπτύσσει δικαιωματικά ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Η σημαντική μείωση της αγοράς κατοικίας τα τελευταία χρόνια ήταν ένα γεγονός στην χώρα μας.

Η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας και το μεγάλο κόστος συντήρησης μιας κατοικίας, σε σχέση με την μισθολογική πολιτική της χώρας καθιστούσαν πολύ δύσκολο και πολλές  φορές  αδύνατο  για  τον  οικογενειακό  προϋπολογισμό  την  αγορά  ενός καινούριου ακινήτου. 

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως μπήκε μια τελεία στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά  των  νοικοκυριών  και  στη σημαντική  μείωση  της  ζήτησης  νεόδμητων διαμερισμάτων  λόγω  της  αυξημένης  αβεβαιότητας  για  την  απασχόληση  των νοικοκυριών και τα μελλοντικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν, Παγκύπρια, στο Κτηματολόγιο, τους πέντε πρώτους μήνες του 2016, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των ακινήτων, της τάξης του 25% (2.355 έγγραφα), σε σύγκριση με τους πέντε πρώτους μήνες του 2015 (1.884 έγγραφα).     

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταθέσεις πωλητήριων εγγράφων, για το μήνα Μάϊο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί Παγκύπρια κατά 17%, σύμφωνα με τον προηγούμενο χρόνο. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην επαρχία Λάρνακας με ποσοστό 51%, ενώ ακολουθούν οι επαρχίες Πάφου με αύξηση 26%, Αμμοχώστου με αύξηση 14% και Λεμεσού με ποσοστό αύξησης 7%. Αντίθετα αποτελέσματα σημειώθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, όπου καταγράφηκε μείωση κατάθεσης πωλητήριων εγγράφων της τάξης του 5%. 

Η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων από τις τράπεζες στη χορήγηση νέων  στεγαστικών  δανείων  πάντως περιορίζει  τη  ρευστότητα  προς  τους  υποψήφιους  αγοραστές  ακινήτων.

Παρόλα αυτά, τα πιο πάνω αποτελέσματα με τις αισθητές αυξήσεις στις πωλήσεις των ακινήτων, χαρακτηρίζονται θετικά για την κυπριακή αγορά, αφού αποδεικνύουν πως - μπορεί με αργούς ρυθμούς αλλά με σημαντικά βήματα - η κυπριακή αγορά έχει αρχίσει να κινείται, γεγονός που προσφέρει βελτίωση στην οικονομία.

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια