Πνεύμα αισιοδοξίας στον τομέα των ακινήτων

Μετά το πλήγμα της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, η θετική πορεία στο τομέα των ακινήτων, αναπτύσσει δικαιωματικά ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Η σημαντική μείωση της αγοράς κατοικίας τα τελευταία χρόνια ήταν ένα γεγονός στην χώρα μας.

Η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας και το μεγάλο κόστος συντήρησης μιας κατοικίας, σε σχέση με την μισθολογική πολιτική της χώρας καθιστούσαν πολύ δύσκολο και πολλές  φορές  αδύνατο  για  τον  οικογενειακό  προϋπολογισμό  την  αγορά  ενός καινούριου ακινήτου. 

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως μπήκε μια τελεία στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά  των  νοικοκυριών  και  στη σημαντική  μείωση  της  ζήτησης  νεόδμητων διαμερισμάτων  λόγω  της  αυξημένης  αβεβαιότητας  για  την  απασχόληση  των νοικοκυριών και τα μελλοντικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν, Παγκύπρια, στο Κτηματολόγιο, τους πέντε πρώτους μήνες του 2016, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των ακινήτων, της τάξης του 25% (2.355 έγγραφα), σε σύγκριση με τους πέντε πρώτους μήνες του 2015 (1.884 έγγραφα).     

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταθέσεις πωλητήριων εγγράφων, για το μήνα Μάϊο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί Παγκύπρια κατά 17%, σύμφωνα με τον προηγούμενο χρόνο. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην επαρχία Λάρνακας με ποσοστό 51%, ενώ ακολουθούν οι επαρχίες Πάφου με αύξηση 26%, Αμμοχώστου με αύξηση 14% και Λεμεσού με ποσοστό αύξησης 7%. Αντίθετα αποτελέσματα σημειώθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, όπου καταγράφηκε μείωση κατάθεσης πωλητήριων εγγράφων της τάξης του 5%. 

Η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων από τις τράπεζες στη χορήγηση νέων  στεγαστικών  δανείων  πάντως περιορίζει  τη  ρευστότητα  προς  τους  υποψήφιους  αγοραστές  ακινήτων.

Παρόλα αυτά, τα πιο πάνω αποτελέσματα με τις αισθητές αυξήσεις στις πωλήσεις των ακινήτων, χαρακτηρίζονται θετικά για την κυπριακή αγορά, αφού αποδεικνύουν πως - μπορεί με αργούς ρυθμούς αλλά με σημαντικά βήματα - η κυπριακή αγορά έχει αρχίσει να κινείται, γεγονός που προσφέρει βελτίωση στην οικονομία.

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;