Οικονομική διάσταση από το Brexit και για την Κύπρο
09:25 - 23 Ιουνίου 2016
Την ώρα που οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για ολόκληρης της Ευρώπης, πολλά ερωτηματικά εγείρονται τόσο γύρω από μια νέα συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας στο σενάριο που το Brexit επικρατήσει όσο και αναφορικά με τον αντίκτυπο που η πιθανή απόφαση εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ένωση των 28 θα επηρεάσει την Κύπρο.
Έγκριτοι οικονομολόγοι όπως ο Μάριος Μαυρίδης και ο Σοφρώνης Κληρίδης επιχειρούν να προσεγγίσουν το ζήτημα του Brexit, τονίζοντας –ωστόσο- ότι η όποια απόφαση των Βρετανών από μόνη της δεν έχει σημασία, αλλά αντίθετα αυτό που πραγματικά θα έχει ουσιαστική σημασία θα είναι η συμφωνία συνεργασίας της Βρετανίας με την ΕΕ εάν τελικώς η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση.
Σε πρώτο πλάνο τουρισμός και εξαγωγές
Μιλώντας σε πρώτο στάδιο ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σοφρώνης Κληρίδης, τονίζει στο InBusinessNews, ότι στο σενάριο που το Brexit επικρατήσει θα επηρεαστεί –και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- ο τουρισμός της Κύπρου, αλλά και οι εξαγωγές της.
«Οι θεωρήσεις σε ταξίδια θα αλλάξουν, ενώ ο συνδυασμός της υποτιμημένης λίρας με τις εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας πιθανώς να επηρεάσουν και τις εξαγωγές της χώρας μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει ο κ. Κληρίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του οικονομολόγου και βουλευτή, Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος μέσω άρθρου του αλλά και δηλώσεων του στο InBusinessNews αναφέρει: «Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών, οι οποίοι αποτελούν το 40% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, θα μειωθεί λόγω της αναμενόμενης υποτίμησης της στερλίνας μετά την έξοδο της από την Ένωση, η οποία θα ανεβάσει το κόστος του τουριστικού πακέτου».
Ερωτηματικό η νέα συμφωνία
ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit
Πάντως και οι δύο οικονομολόγοι συμφωνούν με τη θέση ότι απαιτείται ψυχραιμία έναντι του ενδεχόμενου Brexit, αφού αυτό που αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα για όλες τις δυνητικές επιπτώσεις είναι η συμφωνία που θα συνάψει η Βρετανία με την ΕΕ σε εμπορικό, οικονομικό, ταξιδιωτικό ακόμη και πολιτικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι; «Εάν δεν υπάρχει ανοικτή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σαφώς και θα επηρεαστούν οι σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας τόσο σε επίπεδο φοιτητών, όσο και σε επίπεδο εμπορίου προϊόντων αλλά και τουρισμού. Βέβαια μπορεί το σενάριο να ναι διαφορετικό όπως βεβαίως και ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία».
Την ίδια ώρα ο Μάριος Μαυρίδης αναφέρει ότι βεβαίως και η μορφή της συμφωνίας που θα συνομολογήσουν Βρετανία και ΕΕ θα παίξει ρόλο, ωστόσο, η αβεβαιότητα και η αστάθεια που θα προκληθεί από την ενδεχόμενη απόφαση για έξοδο των Βρετανών από την ΕΕ θα προκαλέσει από μόνη της σημαντικές επιπτώσεις.
Υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις επί του θέματος;
Ερωτηθέντες εάν μπορεί να αναδειχθεί κάποιο θετικό σενάριο εάν τελικώς επικρατήσει το Brexit οι κύριοι Μαυρίδης και Κληρίδης απαντούν ότι δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί κάτι τέτοιο.
Πάντως, σε επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο θεωρούν ότι η Κύπρος μπορεί να αποκομίσει κάποιο όφελος, ωστόσο, αυτή είναι μία αρχική και ίσως επιφανειακή προσέγγιση.
Επιπτώσεις στη στερλίνα, στο City και στα πανεπιστήμια
Το ισχυρό νόμισμα, το επιχειρηματικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό κέντρο και το ακαδημαϊκό σύστημα της Βρετανίας αποτελούν τα κομμάτια που πρώτα και κύρια θα επηρεαστούν εάν το σενάριο του Brexit επικρατήσει.
Υπό αυτό το πρίσμα οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η Βρετανία θα προκαλέσει αναστάτωση και αστάθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Πρέπει πρώτα και κύρια η ίδια η χώρα να επιλέξει τι θέλει και όχι απλώς σε επίπεδο Brexit αλλά ευρύτερα αναφορικά με τη σχέση που θέλει να έχει με την ΕΕ» αναφέρει ο κ. Κληρίδης.
«Σαφώς και η στερλίνα θα επηρεαστεί, όπως και η ταυτότητα του ισχυρού χρηματοοικονομικού του Λονδίνου, αλλά είναι πρώιμο να σκεφτούμε θετικό αντίκτυπο αυτή τη στιγμή» τονίζει ο κ. Μαυρίδης.