Η ΕΕ κατοχύρωσε το «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού»
19:23 - 22 Ιουνίου 2016
Το «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού» θα προστεθεί στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), σύμφωνα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, δύο νέες ονομασίες προϊόντων θα προστεθούν στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), το οποίο ήδη περιλαμβάνει περισσότερα από 1.350 προϊόντα, εκ των οποίων η μία είναι το γνωστό επιδόρπιο της Κύπρου «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού».
Το «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού» είναι επιδόρπιο από την Κύπρο. Πρόκειται για ένα μείγμα ροδοπέταλων, ζάχαρης και νερού, το οποίο παρασκευάζεται στην περιοχή Αγρού. Τα ροδοπέταλα είναι από τριανταφυλλιές της ποικιλίας Rosa damascene και η συγκομιδή τους γίνεται μόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν τα τριαντάφυλλα δεν είναι ακόμη τελείως ανοικτά και τα πέταλα εξακολουθούν να είναι νωπά.
Στη συνέχεια, τα ροδοπέταλα βράζονται σε ζεστό νερό μαζί με ζάχαρη και χυμό λεμονιού και ακολούθως το μείγμα, αφότου κρυώσει, συσκευάζεται σε βαζάκια και θερμαίνεται στο φούρνο.
Το δεύτερο προϊόν που θα συμπεριληφθεί στο μητρώο των ΠΓΕ είναι τα "Κrupnioki Śląskie", τα οποία είναι παραδοσιακά χοιρινά λουκάνικα με καρυκεύματα σε φυσικό έντερο από την Πολωνία.
Τα λουκάνικα αυτά ήταν ήδη διαδεδομένα στην περιοχή της Σιλεσίας τη δεκαετία του 1830 και έγιναν ακόμη πιο δημοφιλή αργότερα κατά τον 19ο αιώνα με την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας.
Τα "Krupnioki Śląskie" παράγονται στις επαρχίες της Σιλεσίας και του Οπόλε και στο διοικητικό διαμέρισμα Dziadowa Kłoda.