Powered by

Ρέγκλινγκ: Βήμα-βήμα η ελάφρυνση ελληνικού χρέους

Μια άλλη οπτική, για το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα διαχυθούν σε βάθος χρόνων, ανέπτυξε την Τετάρτη (22 Ιουνίου) ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα ανάληψης της ιδιοκτησίας του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση.

Δύο φορές στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ενώ περιέγραψε μια διαδικασία όπου μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το Μνημόνιο θα ενεργοποιηθούν -εφόσον χρειάζεται και όσο χρειάζεται- τα περιβόητα μεσοπρόθεσμα και μσκροπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις, η Ελλάδα να υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο ανέπτυξε ο κ. Ρέγκλινγκ (στη συνέχεια θα μιλήσουν Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι, οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών), η διάχυση σε βάθος χρόνου των μέτρων διευθέτησης του χρέους δεν γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει έξτρα ανάσες. «Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα σημάδι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια», υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο.

«Είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα. Αυτό είναι το πρέπον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τίθενται τα σωστά κίνητρα για τη συμμόρφωση με το υπολειπόμενο Μνημόνιο και δεύτερον, διότι η μη εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση του συνολικού πακέτου μέτρων δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πόση ελάφρυνση πραγματικά χρειάζεται τα επόμενα χρόνια -καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια- και έτσι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφεύγουν να δώσουν είτε υπερβολική ελάφρυνση, είτε ανεπαρκή».

Από τις τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ είναι ξεκάθαρο -ακόμα και σε όσους θα ήθελαν να διαβάσουν στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup δραστικές και άμεσες αποφάσεις για το χρέος- ότι οι όποιες αποφάσεις, «εφόσον χρειαστεί» όπως διαρκώς τονίζεται στη βάση του επίμαχου ανακοινωθέντος του συμβουλίου, θα λαμβάνονται εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα με το Μνημόνιο. Δραστικές αποφάσεις για το χρέος η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να λάβει πριν το 2018. Η μοναδική ελπίδα να γίνει κάτι δραστικό νωρίτερα φαίνεται να περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μην κάνουμε πάλι εννιά μήνες

Η ομιλία Ρέγκλινγκ χαρακτηρίστηκε από επαίνους για τα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία στην κοινή διαπίστωση ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπήρχαν, όμως, και αρκετά διάσπαρτα πολιτικά «καρφάκια». Για παράδειγμα, επισημάνθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση αντί για τρεις μήνες διήρκεσε εννέα και τέτοιου μεγέθους καθυστερήσεις κάνουν κακό στην οικονομία.

Προβάλλοντας στις μελλοντικές εξελίξεις, με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι καλό θα ήταν να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις. Στο σημείο αυτό, ήρθε η πρώτη επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισχυρότερη ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η ίδια προτροπή επαναλήφθηκε στο τέλος της τοποθέτησής του, όταν δίδονταν διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και ότι η χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η δεύτερη πολιτική αιχμή της τοποθέτησης του Κλάους Ρέγκλινγκ συνδέεται με τις ανατροπές στο σκηνικό της οικονομίας, τις οποίες επέφεραν οι πολιτικές ανατροπές με τις εκλογές του 2015.

Το 2014, ανέφερε, η ελληνική οικονομία είχε επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί και η Ελλάδα είχε επιτυχώς επιστρέψει δύο φορές στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις ομολόγων. «Αλλά αυτή η πρόοδος διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ένα πισωγύρισμα, με κλείσιμο των τραπεζών, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και απώλεια των όσων θετικών είχαν επιτευχθεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα