Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων ξεκίνησε την πρώτη, φιλόδοξη εκστρατεία ενημέρωσης για την ενημέρωση με σαφήνεια και εγκυρότητα των Κυπρίων καταναλωτών για την χρήση και την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων.

 

Η επιστημονική ενημέρωση γίνεται με στόχο να απαντηθούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατηρεί το κυπριακό κοινό σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συγκεκριμένα η ένδειξη «Ε» στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιστήμονες μέλη του Παγκύπριου Σύνδεσμου Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων προσφέρουν κατατοπιστική ενημέρωση για τα πρόσθετα τροφίμων και για τους E-αριθμούς. Οι Ε-αριθμοί είναι ένας συστηματικός τρόπος "κωδικοποίησης" για διαφορετικά πρόσθετα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ένδειξη "Ε" υποδηλώνει ότι τα πρόσθετα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί ως ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η έγκρισή τους παρακολουθείται, επανεξετάζεται και τροποποιείται υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων σε συνεχή βάση.

Η ενημερωτική εκστρατεία στόχο έχει να αποβάλει τις μη τεκμηριωμένες φήμες σχετικά με την ακαταλληλότητα των προσθέτων και να δημιουργήσει ενημερωμένους καταναλωτές έτσι ώστε όταν συναντούν τη ένδειξη «Ε» στις συσκευασίες των προϊόντων να γνωρίζουν ότι:
•    Σύμφωνα με τη νομοθεσία τροφίμων,  τα  πρόσθετα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και τα ροφήματα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο τεχνολογικό σκοπό, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.
•    Κάθε πρόσθετο παίρνει έναν μοναδικό κωδικό ταξινόμησης «Ε» που επιβεβαιώνει ότι έχει υποβληθεί σε μια σειρά από αυστηρές δοκιμές, για να καθοριστεί πόσο ασφαλές είναι για κατανάλωση.
•    Στην Ευρώπη, τα πρόσθετα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι, στα επίπεδα και στα τρόφιμα και ροφήματα που
•    χρησιμοποιούνται, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή.
•    Σε τακτά χρονικά διαστήματα η EFSA επαναξιολογεί τα ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα, ώστε να λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων.

Το κοινό από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου ενημερώνεται υπεύθυνα και επιστημονικά για τα πρόσθετα τροφίμων στις υπεραγορές Άλφα Μέγα που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χώρο τους στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων. Το κοινό στις ενημερωτικές ημερίδες έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα πρόσθετα, να λύσει απορίες και να λάβει ενημερωτικό υλικό σε μορφή infographic με επιστημονική τεκμηρίωση που δίνεται από τα μέλη του συνδέσμου.

Δειτε Επισης

Έρχονται τρία νέα σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της απασχόλησης με στόχο την εργοδότηση 1.760 ατόμων
Μπαίνουν στα προγράμματα της ΑνΑΔ από τον Γενάρη του 2026 οι αγρότες-Χαιρετίζουν οι αγροτικές οργανώσεις
Το δεύτερο πακέτο τροποποιήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση-Σημαντικές βελτιώσεις για δήμους, ΕΟΑ και κοινότητες
ERB ASFALISTIKI: Στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Προκήρυξη υποτροφιών εις μνήμη του Γιαννάκη Ιωαννίδη για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26
Η δυναμική του τουρισμού μέσα από τους αριθμούς...Οι 4.040.200 αφίξεις και τα έσοδα ύψους €3.209,4 εκ. το 2024
Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο
Δυναμική παρέμβαση ACTTA για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Αδιανόητη η λήψη απεργιακών μέτρων»
Η Κύπρος στο επίκεντρο της έρευνας για τον εγκέφαλο... Συμμετοχή του ΙΝΓΚ στο META-BRAIN
Συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου σε σεμινάριο του οργανισμού ΙΑΡΗ