Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων ξεκίνησε την πρώτη, φιλόδοξη εκστρατεία ενημέρωσης για την ενημέρωση με σαφήνεια και εγκυρότητα των Κυπρίων καταναλωτών για την χρήση και την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων.

 

Η επιστημονική ενημέρωση γίνεται με στόχο να απαντηθούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατηρεί το κυπριακό κοινό σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συγκεκριμένα η ένδειξη «Ε» στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιστήμονες μέλη του Παγκύπριου Σύνδεσμου Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων προσφέρουν κατατοπιστική ενημέρωση για τα πρόσθετα τροφίμων και για τους E-αριθμούς. Οι Ε-αριθμοί είναι ένας συστηματικός τρόπος "κωδικοποίησης" για διαφορετικά πρόσθετα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ένδειξη "Ε" υποδηλώνει ότι τα πρόσθετα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί ως ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η έγκρισή τους παρακολουθείται, επανεξετάζεται και τροποποιείται υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων σε συνεχή βάση.

Η ενημερωτική εκστρατεία στόχο έχει να αποβάλει τις μη τεκμηριωμένες φήμες σχετικά με την ακαταλληλότητα των προσθέτων και να δημιουργήσει ενημερωμένους καταναλωτές έτσι ώστε όταν συναντούν τη ένδειξη «Ε» στις συσκευασίες των προϊόντων να γνωρίζουν ότι:
•    Σύμφωνα με τη νομοθεσία τροφίμων,  τα  πρόσθετα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και τα ροφήματα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο τεχνολογικό σκοπό, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.
•    Κάθε πρόσθετο παίρνει έναν μοναδικό κωδικό ταξινόμησης «Ε» που επιβεβαιώνει ότι έχει υποβληθεί σε μια σειρά από αυστηρές δοκιμές, για να καθοριστεί πόσο ασφαλές είναι για κατανάλωση.
•    Στην Ευρώπη, τα πρόσθετα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι, στα επίπεδα και στα τρόφιμα και ροφήματα που
•    χρησιμοποιούνται, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή.
•    Σε τακτά χρονικά διαστήματα η EFSA επαναξιολογεί τα ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα, ώστε να λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων.

Το κοινό από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου ενημερώνεται υπεύθυνα και επιστημονικά για τα πρόσθετα τροφίμων στις υπεραγορές Άλφα Μέγα που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χώρο τους στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων. Το κοινό στις ενημερωτικές ημερίδες έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα πρόσθετα, να λύσει απορίες και να λάβει ενημερωτικό υλικό σε μορφή infographic με επιστημονική τεκμηρίωση που δίνεται από τα μέλη του συνδέσμου.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων